Advarer: Spis det ikke

Spis ikke torsk, der er fanget i Københavns Havn, lyder det nu fra Fødevarestyrelsen.

Torsk, der bliver fanget i Københavns Havn, skal tilbage i havnen. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

​​​Lystfiskerne kan også fremover kaste krogen i Københavns Havn og hale torsk i land, men de skal tilbage i havnen og må ikke komme hjem i køkkenet.

Den 1. juli træder et forbud mod hjemtagning af torsk nemlig i kraft, fordi mængden af kviksølv i torsk kan overstige de tilladte grænseværdier.

“EU har sænket grænsen for det maksimale kviksølvindhold fra 0,5 til 0,3 milligram pr. kg. torsk efter en ny vurdering af de sundhedsskadelige effekter af kviksølv. Kviksølv påvirker udviklingen af nerve- og hjerneceller og udgør derfor en særskilt risiko for børn og fostre, fordi hjernen udvikler sig hurtigt i de tidlige leveår,” siger Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Kritisk

Kviksølv er kritisk for dyr og mennesker, fordi det ophobes i kroppen.

Kviksølvforureningen i Københavns Havn kommer bl.a. fra tidligere industri i området. Det har derfor i mange år været forbudt at fiske skrubber, sild, aborre og ål i Københavns Havn.

Fra den 1. juli bliver det igen tilladt af fange disse fisk, men de skal, ligesom torsken, tilbage i havnen, så der ikke opstår risiko for, at de ender på en middagstallerken.

Kilde: Fødevarestyrelsen 

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 28. juni 2022
Artiklen er sidst opdateret 28. juni 2022 kl. 14:57