Hvor farligt er abekopper for ældre? Få svaret her

Sundhedsstyrelsen vurderer ikke, at ældre udgør en særlig risiko for hverken at blive smittet eller alvorligt syg med abekopper.

Der er konstateret to tilfælde af abekopper, efter Storbritannien første gang rapporterede om et bekræftet abekoppertilfælde 7. maj.

Siden er der blevet fundet 200 tilfælde af abekopper uden for Afrika, og ifølge WHO har vi sandsynligvis kun set toppen af isbjerget.

Vender man blikket mod Sundhedsstyrelsen herhjemme, er der ingen grund til bekymring – i hvert fald ikke for den ældre generation.

“Sundhedsstyrelsen vurderer ikke, at ældre udgør en særlig risiko for hverken at blive smittet eller alvorligt syg med abekopper,” udtaler styrelsen.

De forklarer ligeledes, at i forhold til risikoen for alvorlig sygdom, så vil langt de fleste ældre være vaccineret mod kopper.

I Danmark stoppede vi med at vaccinere mod kopper i 1976.

“Det er forventningen, at personer, der er vaccineret mod kopper, har beskyttelse over for alvorlig sygdom med abekopper,” lyder det videre.

Man kender ikke den præcise immunitet over for abekopper.

Sådan smitter sygdommen

Smitte med abekopper overføres ved, at der er direkte kontakt med væske fra hudblære, ved smitte fra blære i luftveje eller ved direkte berøring med smittespredende genstande, som fx at sove i det samme sengetøj som den smittede eller lignende.

Smitte vil derfor primært overføres til personer, der bor sammen med en smittet, og hvor der er tæt kontakt.

En person, der er smittet med abekopper, smitter først fra de første symptomer viser sig.

Symptomerne er feber, hovedpine, muskelsmerter, rygsmerter, hævede lymfekirtler, kulderystelser og træthed.

Man får også udslæt – små blærer på en halv centimeter – der ofte begynder i ansigtet og kan sprede sig til andre dele af kroppen.

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 3. juni 2022
Artiklen er sidst opdateret 13. juni 2022 kl. 13:29

Se, hvad vi ellers skriver om: