Pas på: Stadig skadelige stoffer i slik

Selv om EU har sagt nej tak til det potentielt kræftfremkaldende tilsætningsstof titandioxid i vores fødevarer, kan du stadig støde på det i en længere periode

EU har forbudt titandioxid i fødevarer fra 6. august, men det må det stadig være i dine fødevarer i en overgangsperiode, og herefter må butikkerne sælge ud af deres lagre

Potentielt kræftfremkaldende og skadeligt for dit arvemateriale. Det rimer ikke ligefrem på vitaminpiller eller fredagsslik.

Men ikke desto mindre kan farvestoffet titandioxid findes i en række af vores spiselige produkter, selv om EU i februar besluttede, at det skal være ulovligt at tilsætte i fødevarer.

Det gjorde EU på baggrund af en risikovurdering fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, som har vurderet, at det ikke er sikkert.

“EFSA har vurderet risikoen ved anvendelse af titandioxid flere gange, men i 2021 kom de frem til, at man ikke kan være sikker på, at det ikke er genotoksisk (kan lave skader på dna, red.),” fortæller Pelle Thonning Olesen, som er seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet.

Her kan du også støde på tilsætningsstoffet

- Tilsætningsstoffet titandioxid bruges også i andet end fødevarer. Og i nogle af de produkter vil man også komme til at indtage lidt af det, når man bruger dem. Forbuddet mod titandioxid gælder dog ikke andet end fødevarer.

- Det kan eksempelvis også være i kosmetik som læbestifter og læbepomade. Det findes også i mange tandpastaer.

-  I EU er der også rejst bekymring over at indånde titandioxid.

-  Derfor kan man også være opmærksom på tilsætningsstoffet i eksempelvis løs pudder, som støver.

-  I kosmetik skal du kigge efter titanium dioxide eller talkoden CI-77891.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Hvis titandioxid kan lave skader på dna, øger det mistanken om, at det potentielt kan være kræftfremkaldende, forklarer han.

Overgangsperiode

Alligevel kan du stadig sagtens – og ganske lovligt – købe fødevarer med titandioxid i butikkerne, fordi vi er i en såkaldt overgangsperiode.

Fra den 6. august må fødevareproducenter dog ikke længere producere eller sælge fødevarer, der indeholder titandioxid. Men det betyder heller ikke, at produkterne forsvinder fra hylderne.

“Når overgangsperioden udløber 6. august 2022, må titandioxid ikke længere bruges i fødevareproduktion. Dog må lovligt producerede fødevarer med titandioxid markedsføres og sælges, indtil fødevarernes holdbarhed udløber,” skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Farvestoffet titandioxid bruges blandt andet til at gøre fødevarer hvide, lysere eller mere skinnende.

Her findes det

Det bliver brugt i en lang række af produkter herunder slik, kagepynt, dressinger og kosttilskud. Det fortæller Stine Müller, som er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

“I slik har vi primært set det i tyggegummi og overtrukket slik, som også kaldes drageret slik. Det kan eksempelvis være chokoladeovertrukket,” siger hun.

Selv om du ifølge Forbrugerrådet Tænk ikke behøver at gå hjem og rydde køleskabet og køkkenskabene for produkter, der indeholder titandioxid, kan du gøre en del for at mindske din udsættelse fremadrettet.

Sådan spotter du det

Titandioxid skal fremgå af ingredienslisten på dine fødevarer. Her kan du finde det som titandioxid, titaniumdioxid, eller det kan gemme sig bag E-nummeret E171.

“Det er ikke det enkelte produkt, der er problemet, det er den samlede udsættelse for uønsket kemi, der kan udgøre en risiko,” siger Stine Müller og fortsætter:

“Og hvis man vil nedsætte sin samlede udsættelse, nu hvor vi har den viden, at det kan være problematisk, er det fornuftigt at kigge efter andre produkter. Og der er heldigvis mange produkter uden, så man kan gøre en del selv.”

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 26. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 13. juni 2022 kl. 13:25

Se, hvad vi ellers skriver om: