Drømmer dyr? Hunde og andre dyr bevæger sig i søvne

Dyr drømmer, men går de også i søvne? I hvert fald kan sæler svømme, mens de sover, og nogle fugle sover i luften.

En stor hund ligger og snorkbobler. Den begynder at spjætte, det udvikler sig hurtigt til decideret galop. Til sidst springer hunden op og stormer hovedkulds ind i en væg.
Den har uden tvivl drømt, men går den også i søvne?

En stor, gylden hund ligger og snorkbobler. I søvne begynder den at spjætte, det udvikler sig hurtigt til decideret galop. Til sidst springer hunden op og stormer hovedkulds ind i en væg.

Den har uden tvivl drømt, men går den også i søvne?

Når vi sover, sørger hjernen for, at vores bevægelsescenter lukker ned. Så vi bliver liggende i sengen uden at reagere aktivt på de ting, vi drømmer om. Forskere har påvist, at hunde også har forskellige søvnstadier, blandt andet REM-søvn, hvor man kan drømme.

Så hunde er formentlig også lammede eller paralyserede, når de sover.

Kilde: Videnskab.dk

Paralyseret i søvne

– Man kan godt være ret sikker på, at pattedyr og dyr generelt også må være paralyserede i en eller anden grad, når de sover, fortæller Tobias Wang, professor i zoofysiologi ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Er vi ikke helt paralyserede under søvnen, kan vi bevæge os. Enten som mindre bevægelser eller – i sjældnere tilfælde – som søvngænger. Men er det også det, der sker for hunden, der løber ind i væggen?

– Der er i princippet ikke noget i vejen for, at en hund kan gå i søvne. Så man kan sagtens forestille sig, at der findes hunde, der kan gå i søvne, siger Tobias Wang.

Når han alligevel er forbeholden over for idéen, skyldes det blandt andet, at vi ikke ved, hvor meget vi kan sammenligne dyrs søvn med menneskers.

– Det ser ud til, at alle dyr sover. Men når vi kommer ned i padder og fisk, ved vi ikke, om de sover på samme måde som os. Det er jo fuldstændig umuligt at vide, når de ikke har samme bevidsthed som vores egen, siger Tobias Wang.

Vildt søvnmønster

Kigger vi på havpattedyr, har de et ret vildt søvnmønster. Både delfiner og sæler kan nemlig sove med den ene hjernehalvdel, mens den anden halvdel stadig er vågen.

Smart, hvis man gerne vil undgå at drukne, eller ens fjende ikke skal komme sovende til et måltid.

I fugleverdenen kan mursejlere sove med den ene hjernehalvdel og flyve samtidig. I 2016 fandt et hold forskere ud af, at det samme gælder fregatfugle.

Forskerne målte endda korte perioder af søvn i begge hjernehalvdele, mens fregatfuglen var på vingerne.

Betyder det så, at fregatfuglen i princippet flyver i søvne, ligesom vi går i søvne?

Flyver i søvne

Mikkel Stelvig, der er chefzoolog i Zoologisk Have København, tøver, men er ikke helt afvisende.

– Altså det, at fregatfuglen kan flyve rundt og sove med begge hjernehalvdele, gør, at den i hvert fald ikke er bevidst, når den sover. Så et eller andet sted kan man godt sige, at den flyver i søvne, ligesom vi går i søvne, siger Mikkel Stelvig.

Han understreger, at det ikke er sikkert, hvor stort lighedstegnet er mellem det menneskelige søvngængeri og den supersmarte powernapping, som fregatfuglen udøver på længere flyveture.

Så kan dyr gå i søvne?

Hverken Tobias Wang eller Mikkel Stelvig er helt afvisende, men et klart svar vil kræve, at vi kan krybe ind i hovedet på dyrene og se, hvad de ser og oplever.

Selv om det bliver svært, er dyrs søvn ikke desto mindre en vigtig brik i mysteriet om, hvad søvn er, og hvorfor vi sover.

Mere om dyr og menneskers søvnmønstre

* Når vi sover, er søvnen inddelt i forskellige faser. Under REM-søvnen er hjernen uden bevidsthed, men at betragte som vågen. Hjernen er reflekterende under REM-søvn, men irrationel, og vi drømmer.

* Når mennesker går i søvne under REM-søvnen, kan de ofte huske deres drømme bagefter.

* Det er påvist, at eksempelvis hunde også har REM-søvn som et af deres søvnstadier.

* Fregatfuglen har REM-søvnens hurtige øjenbevægelser, høje hjerneaktivitet og kropbevægelser. Det kendetegner fregatfuglens REM-søvn, når den sover på land.

Kilder: Netdoktor.dk, ScienceDirect og Nature Communications

Læs mere om kæledyr, mennesker og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 21. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 13. juni 2022 kl. 13:22

Se, hvad vi ellers skriver om: