Apoteker advarer: Medicinrester kan ende i forkerte hænder

Kampagne skal oplyse danskerne om, at medicinrester altid skal afleveres på apotekerne

WHO skønner, at mere end 200.000 ton medicinsk affald har ophobet sig på verdensplan under pandemien.

Fire ud af ti danskere ved ikke, at medicinrester skal indleveres på apoteket.

Det viser en spørgeundersøgelse, som Danmarks Apotekerforening har fået foretaget blandt danskerne.

Det får nu apotekerforeningen til at indlede en kampagne sammen med blandt andet Ældre Sagen, Lægeforeningen og Gigtforeningen.

Hvis medicinrester ikke bliver afleveret og bortskaffet, kan piller og præparater ende i forkerte hænder. Sådan lyder advarslen fra Jesper Gulev, apotekerforeningens formand.

– Vi gør i kampagnen opmærksom på, at medicin ikke må gives til andre end den, medicinen er ordineret til, og at man skal passe på med at have medicin liggende frit tilgængeligt i hjemmet.

– Det kan falde i de forkerte hænder, og det kan være farligt, hvis et barn eller et dyr eksempelvis spiser medicinen, siger han i en pressemeddelelse.

Unge skal oplyses

Det er ifølge målingen især de unge, der ikke er klar over, hvordan man skal håndtere rester af medicin.

– Det er vigtigt, vi formår at komme igennem til især de unge og får gang i en samtale om medicinbrug samt øget kendskabet til, hvordan man opbevarer og skiller sig af med sin medicin, når man er færdig med at bruge den.

– Medicin må ikke ende i skraldespanden eller andre steder, men skal afleveres på apoteket, fordi de sørger for forsvarlig destruktion, siger Rikke Løvig Simonsen. Hun er talsperson for Alliancen Stop Medicinspild og formand for fagforeningen Pharmadanmark.

Tidligere opgørelser peger ifølge pressemeddelelsen på, at der årligt smides over 500 ton medicinaffald ud fra husholdninger og institutioner.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har senest advaret om, at coronatiden har efterladt en pukkel af medicinsk affald. Det udgør en trussel mod menneskers sundhed og miljøet.

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 17. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. maj 2022 kl. 8:02

Se, hvad vi ellers skriver om: