Alt du bør vide om medicintilskud og priser

Undrer du dig over, at prisen på sin medicin hele tiden skifter og om du mon får det rigtige tilskud? Se her, hvordan det hele hænger sammen.

Hvorfor svinger prisen på medicin?

Prisen på medicin på recept er altid den samme på alle apoteker i hele landet. Men prisen kan skifte hver 14. dag.

Forklaringen er, at medicinpriserne fastsættes af medicinalvirksomhederne, som forpligter sig til at holde den samme pris i 14 dage af gangen.

Den fastsættes hver anden mandag, hvor virksomhederne anmelder prisændringerne til Lægemiddelstyrelsen. Priserne kan herefter ses på www.medicinpriser.dk

Prisen kan afhænge af, hvor ny medicinen er. Originalmedicin er beskyttet mod konkurrencen i en periode, hvor den ikke kan kopieres og dermed sælges billigere. Når patentet udløber, falder prisen.

Priserne på naturlægemidler og den håndkøbsmedicin, som må sælges i supermarkeder, kiosker og andre butikker end apoteker, må gerne variere. Der er det butikken selv der bestemmer prisen.

Så meget tilskud kan jeg få til medicin i 2021?

Du får automatisk tilskud til medicin, når du køber på recept på apoteket.

Jo større udgifter, du har til tilskudsberettiget medicin, jo mere får du i tilskud inden for tilskudsperioden, som er ét år.

Din tilskudsperiode på et år starter første gang, du køber tilskudsberettiget medicin, efter at den forudgående periode er udløbet. Tilskudsperioden er derfor personlig og ikke fra samme dato for os alle sammen.

Årlig udgift pr. person til tilskudsberettigede lægemidler
før tilskud er trukket fra
Tilskud til personer
over 18 år
0 – 1.010 kr. 0%
1.010 – 1.685 kr. 50%
1.685 – 3.660 kr. 75%
Over 3.660 kr. 85%
Personer over 18 år: Over 19.851 kroner
(egenbetaling i 2021= 4.270 kroner)
100%

Hvis du får medicintilskud, bliver du registreret i Det Centrale Tilskuds Register (CTR). Her står, hvor stort et beløb du har købt tilskudsberettiget medicin for i tilskudsperioden.

Du kan se din CTR-saldo på din kvittering fra apoteket og med NemID på www.fmk-online.dk.

Alle apoteker har adgang til oplysningerne i CTR, så du kan købe din medicin på et hvilket som helst apotek og få det tilskud, du er berettiget til.

Her kan du se, om din medicin kan få tilskud

Lægemiddelstyrelsen har lavet en beregner, hvor du kan beregne dit tilskud

Hvordan søger jeg tilskud til medicin?

Du skal ikke søge om det generelle medicintilskud. Det får du automatisk.

Enkelttilskud

Men din læge kan søge om et individuelt tilskud til medicin på dine vegne. Det kan være et enkelttilskud til medicin, som der normalt ikke gives tilskud til. Selvom det hedder enkelttilskud, gælder det ikke kun én gang. Det betyder, at tilskuddet gives til en bestemt medicin.

Din læge kan også søge et forhøjet enkelttilskud til medicin fra et bestemt firma, hvis du for eksempel ikke kan tåle de billigere alternativer på grund af allergi eller andet.

Tal med din læge, hvis du mener, at du har ret til et enkelttilskud.

Helbredstillæg

Som pensionist kan du søge kommunen om helbredtillæg som tilskud til din medicin. Du kan søge helbredstillæg, hvis du har en personlig tillægsprocent over 0 og en likvid formue på under 89.800 kroner i 2020.

Grænsen på 91.900 kroner gælder også for ægtefæller og samlevers samlede formue.

Læs mere om helbredstillæg her

Kan jeg få tilskud til medicin købt i udlandet? 

Du kan godt få tilskud til medicin købt i et andet EU- eller EØS-land. Betingelserne for at få tilskud til medicin er de samme, som hvis du køber din medicin i Danmark.

Har du ret til tilskud i Danmark, kan du også få tilskud til medicinen, hvis det er købt i et andet EU- eller EØS-land. Tilskuddet beregnes på samme måde, som hvis du havde købt din medicin på et dansk apotek, men det bliver ikke automatisk trukket fra.

Du skal søge om at få tilskuddet, efter du har købt. Du skal søge senest et år efter, du har købt medicinen.

Du kan søge her 

Jeg har store udgifter til medicin, og kan ikke betale en stor medicinregning på én gang. Hvad gør jeg?

En undersøgelse fra Dansk Apotekerforening viser, at mange har svært ved at betale store medicinregninger. Det betyder, at de fravælger eller udskyder at købe nødvendig medicin. Årsagen er  at priserne svinger, men det er især fordi, at medicinen bliver dyr, når en ny tilskudsperiode starter.

Du har mulighed for at lave en henstandsordning med dit apotek, hvis du har så høje medicinudgifter, at din medicin koster mere end 19.851 kroner om året. Aftalen går ud på, at din egenbetaling for tilskudsberettigede medicin bliver be­talt i 12 lige store dele.

Din egenbetalingen for hele 2021 er på 4.270 kroner. Det vil sige, at din månedlige udgift til dit apotek bliver på godt 356 kroner, samt et evt. gebyr til dit apotek.

Er udgifterne til din medicin lavere end 19.851 kroner årligt, kan du desværre ikke bruge henstandsordningen.

Laver du en aftale om henstandsordning, betyder det, at du skal købe din medicin på det apotek, du har lavet aftalen med.

Spørg om henstandsordning på dit apo­tek. 

Hvad betyder billigste medicin?

Når du køber medicin med tilskud på recept på apoteket, kan du få forskellige mærker fra gang til gang. Det kan være lidt forvirrende at farven på pakken og pillerne skifter, og at medicinen kan have et andet navn, end det din lægen har skrevet på recepten.

Årsagen er, at apoteket altid skal tilbyde det billigste alternativ til den medicin, du skal have, så du kan spare penge. Medicinen virker på samme måde, men er bare billigere.

Det kaldes synonym medicin. Synonym medicin er medicin med samme aktive indholdsstof, i samme mængde og som bruges på samme måde.

Der gives nemlig kun fuldt tilskud til den billigste, synonyme medicin. Vælger du et af de dyrere produkter i en gruppe af synonym medicin, skal du selv betale hele forskellen til prisen på den billigste medicin.

Det betyder også, at den del, du selv skal betale, kan blive mere end 4.270 kroner om året, hvis du ikke altid vælger det billigste i en gruppe af synonym medicin.

Sammenlign forskellen på tilskud på www.medicinpriser.dk

Hvordan kan jeg se, om jeg har flere gange på min recepter?

Du kan se din medicin og åbne recepter på Medicinkortet på sundhed.dk.

Du kan også bruge appen ”medicinkortet”, hvor du nemt kan se dine recepter og genbestille hos din læge.

Du kan hente app’en her:

Klik her, hvis du har en iPhone

Klik her, hvis du har en Android telefon

  1. Hent appen til din telefon
  2. Log på med NemID
  3. Vælg en kode på fire cifre

Først publiceret: 5. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

og