Elizabeth: Nu frygter englænderne for hendes liv

Det er kun anden gang i historien, at dronningen ikke er til stede. Sidst var det i 1959 og 1963, hvor hun var gravid med sønnerne, prins Andrew og prins Edward.

96-årige dronning Elizabeth er den længst siddende britiske monark i historien og én af de statsoverhoveder, som har siddet længst tid i verdenshistorien, men nu vakle helbredet. Foto: Ritzau-Scanpix.

For første gang i 59 år aflyste dronning Elizabeth sin ceremonielle åbning af det britiske parlament tirsdag 10. maj, og det har mildt sagt sendt chokbølger gennem den britiske befolkning.

Det er kun anden gang i historien, at dronningen ikke er til stede. Sidst var det i 1959 og 1963, hvor hun var gravid med sønnerne, prins Andrew og prins Edward.

I stedet havde dronningens søn, 73-årige prins Charles, midlertidigt overtaget dronningens magt i én dag, og det var derfor ham og dronningens barnebarn, 39-årige prins William, som holdt talen ved åbningen af parlamentet.

Helbredet vakler

De fleste andre europæiske regenter kan ikke måle sig med vores egen, dronning Margrethes 60 årige erfaring, men der er én, som overgår stort set alt og alle; Storbritanniens 96-årige Dronning Elizabeth II. Hun er den længst siddende britiske monark i historien og én af de statsoverhoveder, som har siddet længst tid i verdenshistorien.

Men de engelske medier og den engelske befolkning er måske så småt ved at indrette sig på, at der kan være en ende på hendes regeringstid, da hendes helbred har være dårligt flere gange på det seneste.

Ifølge The Sun har dronning Elizabeth bl.a. været indlagt i al diskretion for nyligt, ligesom dronningen har meldt ud, at hun ikke længere vil befinde sig på Buckingham Palace i London, som ellers traditionelt set er den britiske monarks officielle bolig, men nu tager bolig fast på sit favoritslot, Windsor, et par timers kørsel fra London.

Men det som især har fået bekymringen til at stige hos englænderne, var da det britiske kongehus meldt ud, at dronning Elizabeth for første gang i 59 år ikke ville deltage i den ceremonielle åbning af det britiske parlament.

Bevægeapparatet

Bevægeapparatet består af knogler, led og muskler, og udgør en funktionel enhed, som er underkastet nervesystemets kontrol.

Svigter en enkelt komponent, spores virkningen på de funktionelt sammenhørende dele; f. eks kan stivhed i et led medføre svind af både knogler og muskler.

I følge det britiske hof skyldes aflysningen, at dronning Elizabeth har problemer med bevægeapparatet.

“Dronningen oplever fortsat episodiske mobilitetsproblemer, og i samråd med hendes læger har hun modvilligt besluttet, at hun ikke vil deltage ved statsåbningen af parlamentet”, stod der i en udtalelse fra hoffet.

Søn og sønnesøn tager over

“På hendes majestæts befaling og i enighed med de relevante myndigheder vil prinsen af Wales, prins Charles, læse dronningens tale på hendes vegne sammen med hertugen af Cambridge,  prins William”, sluttede pressemeddelsen.

Læs mere om kendte, kongelige og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 11. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2022 kl. 10:34

Se, hvad vi ellers skriver om: