Ligblomsten blomstrer i denne uge

Ligblomsten lugter af råddent kød, vokser ti centimeter om dagen op til blomstringen, som finder sted i denne uge på Statens Naturhistoriske Museum.

Museet forventer altså, at ligblomsten blomstrer torsdag i denne uge i Botanisk Have i København, men der er også en chance for, at det først sker en af de efterfølgende dage.

Den ildelugtende blomst Amorphophallus titanum, der også har fået det folkelige navn “ligblomsten”, forventes at blomstre i denne uge.

Det oplyser Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelelse.

Hvis man vil nå at få et glimt af Ligblomsten, så skal man være hurtig, for opblomstringen varer blot et døgn, inden den igen kollapser og visner.

Blomsten har fået sit navn, fordi den lugter af råddent kød, når den kortvarigt folder sig ud i Botanisk Have i København. Det sker typisk hvert andet år.

Lugten er med til at tiltrække insekter. Man håber, at det vil medføre, at blomsten bliver bestøvet.

Hvis det lykkes at bestøve den, så vil blomsterstanden blive besat med kirsebærstore orangerøde bær, der potentielt kan blive til helt nye planter.

Blomstrer hvert andet år

Ifølge museet har blomsten den største enkeltstående blomsterstand, som vokser op mod ti centimeter om dagen.

Hvis den befinder sig i naturen, kan der gå op mod 15 år, inden den blomstrer, men takket være havens gartnere kan det lade sig gøre hvert andet år, skriver museet i pressemeddelelsen.

– Blomsten stammer fra Sumatras tropiske lavlandsregnskove. Her er arten truet ligesom rigtig mange andre planter og dyr på grund af blandt andet skovrydning, fortæller Louise Isager Ahl, som er botaniker på Statens Naturhistoriske Museum.

– Arbejdet med at passe Amorphophallus titanum og alle de andre arter, vi har her i Botanisk Have, er derfor vigtigt i forhold til bevaringen af verdens plantebiodiversitet for eftertiden, lyder det i pressemeddelelsen.

Museet forventer altså, at ligblomsten blomstrer torsdag i denne uge, men der er også en chance for, at det først sker en af de efterfølgende dage.

Læs mere om Ligblomster og se den lille video fra 2014, hvor man følger blomstringen og kollapset HER

Læs mere om natur, blomster og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

 

Først publiceret: 10. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2022 kl. 10:34

Se, hvad vi ellers skriver om: