Sådan undgår du nedgroede negle

Vil du undgå nedgroede negle, så skal du klippe dine tånegle lige over, vælge fodtøj, der passer, og sørge for at holde foden ren og tør

En nedgroet negl lyder måske harmløst, men får neglen lov til at vokse igennem længere tid, kan det udvikle sig.

Hævelse, rødmen, betændelse og billedet af en kroget negl, der gnaver sig ind i tåen. Det kan være både grimt, ubehageligt og decideret smertefuldt, når tåneglene borer sig ind i huden.

Vil du skåne dine tæer for det scenarie, så gælder det blandt andet om at klippe sine negle korrekt, forklarer Lene Scheuer, som er statsautoriseret fodterapeut.

– Sørg for at klippe dem lige over, selv om tåen runder. De spidse hjørner kan du runde forsigtigt med en neglefil, siger hun.

En af farerne er nemlig, at du kommer til at klippe neglen for langt ned i siden og kommer til at blotte mere hud, end godt er.

– Klipper du et stykke negl af, vil huden nedenunder få mere plads. Og når neglen vokser ud igen, vil den ofte bue og forsøge at arbejde sig gennem huden, og så har du en nedgroet negl, siger Lene Scheuer.

Det kan du selv gøre

En nedgroet negl lyder måske harmløst, men får neglen lov til at vokse igennem længere tid, kan det udvikle sig, forklarer Inge Kjær, som er overlæge med speciale i fod- og ankelkirurgi på Aalborg Universitetshospital.

– Har man smerter i foden, vil man ofte forsøge at kompensere ved at gå på en måde, så det ikke gør ondt. Og det kan medføre belastninger på blandt andet ankler, knæ og hofter, siger hun og uddyber:

– I værste fald kan en nedgroet negl føre til amputation af tåen, hvis man ikke reagerer i tide.

For at forebygge det kan du blandt andet se på, hvad du udsætter fødderne for i det daglige. I nogle tilfælde skal der nemlig ikke så meget til for at gøre en forskel, fortæller Lene Scheuer.

– Sørg for, at dine strømper passer. Sidder strømper og fodtøj for stramt, bliver trykket omkring neglene for stort, og det kan være en medvirkende årsag til nedgroede negle, siger hun og fortsætter:

– Døjer du med hård hud ved neglene, så skyl dem, og smør dem med fed creme.

Fodtøjet er vigtigt

Det vigtigste er dog, at fodtøjet passer, forklarer overlæge Inge Kjær.

– Hvis du stiller dig på et hvidt papir og tegner rundt om din fod og klipper det ud, skal skabelonen kunne ligge i din sko uden at krølle og bøje langs siderne, siger hun.

Får du købt nogle sko, der er så behagelige at gå i, at du ikke har lyst til at gå med andet, så prøv alligevel at skifte sko, lyder rådet fra Inge Kjær.

– Fødder skal bruges og trænes. Derfor er det en god idé at skifte mellem de sko, du har i garderoben, ligesom fødderne også har godt blive sluppet fri engang imellem, siger hun.

Er skaden sket, og døjer du allerede med en nedgroet negl, så er der heldigvis hjælp at hente.

– En fodterapeut vil kunne stå for den løbende pleje, og så kan han eller hun også sætte en ganske tynd metalbøjle på neglen, så den bliver rettet ud med tiden. Det plejer at være ret effektivt, siger Lene Scheuer.

Læs mere om motion, sundhed og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 6. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. maj 2022 kl. 10:32

Emner: