Derfor bør pensionister få 5.000 kroner skattefrit

Modtagere af ældrecheck skal have 5000 kroner for at afbøde prisstigninger, foreslår regeringen. Partier vil kompensere flere grupper. Forhandlinger indledes.

Det er blevet meget dyrere at handle mad for de fattigste pensionister.

Som følge af stigende priser på eksempelvis benzin, gas og fødevarer er regeringen nu klar til at give udvalgte borgere en ekstra hjælp.

Regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i front foreslår, at de 290.000 pensionister, der i år modtager ældrecheck, skal have et engangsbeløb på 5000 kroner oven i ældrechecken i år.

– Ældrechecken er jo målrettet nogle af de pensionister, der har mindst. Og hvis man ikke har ret megen økonomi som pensionist, så er man ret sårbar over for stigende priser, siger Mette Frederiksen til Børsen.

Ældrechecken udbetales en gang om året til personer, der har en likvid formue på højest 93.000 kroner ved årets start og er på folkepension.

I 2022 er det muligt at få op til 18.600 kroner før skat per år i ældrecheck. Beløbet er skattepligtigt.

Også til førtidspensionister

Men det er ikke kun modtagere af ældrecheck, som regeringen vil give en skattefri check.

Også førtidspensionister skal have et engangsbeløb, men her vil Mette Frederiksen ikke sætte et konkret beløb på. Hun lægger dog op til, at det skal være mindre end 5000 kroner.

Statsministeren vil nu indkalde Folketingets partier til forhandlinger.

På forhånd er flere partier umiddelbart positivt stemt for at kompensere for prisstigninger.

– Det er et forslag, vi er villige til at diskutere, men man er nødt til også at inkludere dem, der har en lavere lønindkomst, siger finansordfører i Venstre Troels Lund Poulsen til Ritzau.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, vil tilgodese flere grupper, hvis ydelser i de seneste år er blevet “mindrereguleret”.

De fattigste pensionister

– Det bliver dyrere at gå ned og købe brød, mælk og kaffe, og derfor skal de fattigste pensionister selvfølgelig have en håndsrækning. Jeg er også bekymret for andre grupper.

– Det er oplagt at hjælpe dem, som ikke kan arbejde mere, men som er på en overførsel som pension, førtidspension eller kontanthjælp, hvor vi jo kan se, at niveauerne ikke bliver reguleret efter pris- og lønudviklingen, siger hun til Ritzau.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, siger til DR, at også SU-modtagere bør kompenseres med en check på 2000 kroner.

De Radikale vil også gerne være med til at hjælpe dem, der har allermindst. Det betyder, at man også skal tage stilling til eksempelvis børnefamilier. Det siger partiets finansordfører, Andreas Steenberg, til Ritzau.

– Det kan også godt være, der er nogle børnefamilier eller andre, og det vil vi have afsøgt i de forhandlinger, der kommer, siger han.

Vil øge underskuddet

Ifølge regeringen skal det hele finansieres ved at øge det offentlige underskud i 2022.

– Vi er generelt ikke store tilhængere af at øge underskuddene, da det medfører, at man optager lån, som skal betales tilbage. Derfor synes vi virkelig, det skal være de mennesker, der har allermest behov, siger Andreas Steenberg.

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, kalder regeringens forslag om en ekstra ældrecheck for en god start.

– Alt, hvad der kan komme pensionisterne til undsætning, er vi jo meget positivt indstillet over for, siger Morten Messerschmidt.

Læs mere om penge, pension og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 26. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 2. maj 2022 kl. 8:18

Se, hvad vi ellers skriver om: