Seniorer strømmer på Arne-pension
33.500 personer har fået tildelt retten til Arne-pension. Opgørelse fra 31. marts viser, at 45.000 har søgt.
Der er stor efterspørgsel efter muligheden for at trække sig fra arbejdsmarkedet via retten til tidlig tilbagetrækning – også kendt som Arne-pension.
Allerede tre måneder inde i 2022 har næsten 45.000 danskere søgt om retten til at forlade arbejdsmarkedet før pensionsalderen.
“Vi er glade for – og stolte over – at have givet folk med lange og hårde arbejdsliv bag sig den ret, at kunne trække sig tilbage inden de er blevet så slidte, at de reelt ikke har noget valg længere. – Tallene ligger omkring det, jeg havde regnet med. Og heldigvis er der mange arbejdsgivere, der lokker folk til at blive,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om tallene.
Kan trække sig 3 år tidligere
Tallene fra Beskæftigelsesministeriet viser, at der per 31. marts var 44.700 borgere, der har søgt om retten.
De får tidlig pension
Det relativt set er flest håndværkere og slagteriarbejdere, der har søgt og fået tildelt ret til tidlig pension.
Den største andel, der har søgt og fået tildelt retten, er fra Morsø Kommune og Frederikshavn Kommune.
Personer med tildelt ret til tidlig pension fordelt på a-kasse (pdf)
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Af dem har omkring 33.500 fået tildelt retten til at trække sig.
Omkring halvdelen kan trække sig tre år tidligere, end de ellers ville kunne, mens den anden halvdel har fået ret til at trække sig et eller to år tidligere fra arbejdsmarkedet.
Løber ikke løbsk
Aftalen, der var en af regeringens store valgløfter, står til at koste 2,4 milliarder kroner i 2022. Her er det det forudsat, 41.000 personer vil blive berettiget til tidlig tilbagetrækning i hele 2022.
“Der er ikke noget, der tyder på, at vi har skabt en ordning, der er ved at løbe løbsk. Tværtimod. Både søgningen og tildelingen er på et meget kontrolleret niveau. Og man skal huske på, at de 33.500, der har fået tildelt retten, jo fordeler sig på flere år, når det kommer til, hvornår de kan udnytte den,” siger Peter Hummelgaard.
Retten til tidlig tilbagetrækning er afgjort af, hvor mange år en person har været på arbejdsmarkedet, når vedkommende bliver 61.
Ikke alle udnytter ret
Ifølge ministeriet har omkring 5000 personer udnyttet retten per 31. marts og får udbetalt pensionen, der er på små 14.000 kroner om måneden. Det er langt under de 24.000, der forventes at udnytte den i hele 2022.
“Helt grundlæggende ville vi give folk en ret, hvor de ikke skulle stå med hatten i hånden. Derfor har det aldrig været et succeskriterium, at alle, der fik retten, skulle udnytte den. Men de her mennesker har nu muligheden for at trække sig tilbage, inden de bliver så udslidte, at de forlader arbejdsmarkedet på en kedelig måde,” siger Peter Hummelgaard.
Tilfredse seniorer
Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer er tilfreds med, at Tidlig Pension har så stor søgning.
“Det glæder mig. Arne-pension vil gøre en forskel for tusindvis af borgere, som kan få nogle gode seniorår, inden de er slidt helt ned,” siger landsformand for 230.000 medlemmer i Faglige Seniorer, Ole Ibsen.
Men han frygter for ordningens fremtid.
“Venstre og Konservative har klart sagt, at de vil afskaffe Arne-pensionen, hvis de får mulighed for det. Og de radikale er også sure på Arne-pensionen, fordi Arne i det radikale verdensbillede er skyld i, at alt for mange friske, raske og rørige seniorer forlader arbejdsmarkedet før tid. Jeg må blankt indrømme: Det verdensbillede ligger godt nok langt fra mit,” siger Ole Ibsen.
Ret til Tidlig Pension
Det er muligt at få ret til Tidlig Pension (Arne-pension) i enten et, to eller tre år før sin folkepensionsalder.
Ancienniteten bliver opgjort ved 61 år. Har du som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, kan du få ret til Tidlig Pension i tre år.
Har du i stedet været 43 eller 42 år på arbejdsmarkedet, kan du få ret til Tidlig Pension i to eller et år før folkepensionen.
Først publiceret: 13. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. april 2022 kl. 9:57