350 kroner gav Jesper 2 år mere på Arne-pension

Jesper Bondesen havde mistet sit svendebrev men fandt ud af, at han kunne bestille et nyt. Det gav ham 2 år mere på Tidlig Pension.

Jesper Bondesen fylder 65 år til september. Efter mere end 50 år på arbejdsmarkedet har han valgt at søge om Tidlig Pension (Arne-pension).

Men på grund af mangel på dokumentation fik han i første omgang kun godkendt 1 år på Tidlig Pension.

Det betød, at Jesper måtte på jagt efter sit gamle svendebrev, så han kunne dokumentere, at han havde været i lære, og dermed opfylder betingelserne for 3 års Tidlig Pension.

 

Blev væk i en flytning

Jesper kom i lære som maskinarbejder i 1974, men svendebrevet blev væk i en flytning for mange år siden.

”Jeg har arbejdet i forsvaret i mere end 30 år, og der har jeg aldrig haft brug for mit svendebrev. Men pludselig blev det et meget vigtigt dokument, da jeg skulle dokumentere mine år på arbejdsmarkedet,” fortæller Jesper Bondesen.

Jesper gik i gang med at finde dokumentation. Først søgte han forgæves i Rigsarkivet.

”Jeg ringede til Rigsarkivet og fik den besked, at de ikke kunne hjælpe. Heldigvis fik jeg det gode råd, at jeg kunne spørge i uddannelsessekretariatet,” fortæller Jesper.

Jespers uddannelse som maskinarbejder hører under Industriens Uddannelser, så han gik ind på Industriens Uddannelsers hjemmeside, hvor han kunne søge om at få en kopi af sit svendebrev. Det kostede 350 kroner, og 14 dage efter kom den vigtige dokumentation med posten.

”Da jeg havde fået mit svendebrev, kunne jeg sende ny dokumentation til Udbetaling Danmark Tidlig Pension, og så fik jeg ret til 3 år på Arne-pension” fortæller en glad Jesper Bondesen, som nu glæder sig til at gå på pension. ”De 350 kroner var godt givet ud. De gav mig lige 2 år mere.”

Arkiv med gamle svendebreve

Industriens Uddannelser oplyser til Faglige Seniorer, at de har pligt til at have arkiv til brug for genudstedelse 30 år tilbage. I praksis smider de ikke noget ud, der er ældre, og de oplever tit, at folk har brug for noget længere tilbage. For eksempel i sager om Tidlig Pension.

Industriens Uddannelser har også arkiv over de uddannelser på området, der i dag er lukket, for eksempel maskinarbejder og elektromekaniker.

Kopi af svendebreve i uddannelsessekretariater

Snedkernes Uddannelser

Bestil kopi af svendebrev på hjemmesiden her

Bygningssnedker, møbelpolstrer, maskinsnedker, gardindekoratør, møbelsnedker, autosadelmager, orgelbygger og ortopædist.

El- og vvs-branchens uddannelsessekretariat 

Bestil kopi af svendebrev på hjemmesiden her

Elektriker og VVS.

Uddannelsessekretariatet

Bestil kopi af svendebrev på hjemmesiden her

Kok, smørrebrødsjomfru, gastronom, tjener eller receptionist.

Industriens Uddannelser

Bestil kopi af svendebrev på hjemmesiden her

Alle erhvervsuddannelser inden for Industriens Uddannelsers område. Lige nu 39 uddannelser. Industriens Uddannelser har også arkiv over de uddannelser på området, der i dag er lukket (for eksempel maskinarbejder, elektromekaniker og mange andre).

 

 

Først publiceret: 10. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 12. april 2022 kl. 20:13

Emner: