Ny 3F-formand vil kæmpe for ret til tidlig pension

Henning Overgaard er ny formand for 160.000 medlemmer i 3F. Han vil kæmpe for at retten til tidlig pension - og imod V og K's trusler om at fjerne Arne-pensionen.

"Hvis I vil fjerne retten til tidlig pension, så skal I forbi mig og 3F først, og vi er klar til kamp," lydet det fra den nye 3F-formand Henning Overgaard med adresse til V og K. Pressefoto: 3F

Den nyvalgte formand for fagforbundet 3F, Henning Overgaard, har især et punkt øverst på sin dagsorden i sin første tid som formand.

Og det er mere tryghed til de danske arbejdsmænd og -kvinder, der slides fysisk ned af et langt arbejdsliv, fortæller Henning Overgaard.

Fredag kunne han som den eneste kandidat indtage formandsposten i landets største fagforening til stående klapsalver.

“Derfor adresserer jeg også, at Arne-pensionen er nødt til at bestå. Søren Pape og Jakob Ellemann har en trussel hængende over os arbejdere om, at de nu vil tage den fra os igen. Det rør mig dybt, og det statement skal markeres nu,” siger Henning Overgaard, der er uddannet lager og transportarbejder og startede sin karriere som tillidsmand i Esbjerg Frysehus.

Vi kan mobilisere som ingen andre kan

Henning Overgaard havde et klart budskab med til den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som vil afskaffe retten til tidlig pension, hvis de kommer til magten efter næste valg.

“Når vi samler os i 3F, kan vi mobilisere os op mod et valg i en grad, som ingen andre kan,” siger den nye 3F-formand.

Han henviser til, at 3F tidligere har ført kampagner i forbindelse med folketingsvalg, som han mener, har flyttet stemmer.

Pressede på for Arne-pension

3F pressede i sin tid på politisk for at få gennemført retten til tidlig pension, den såkaldte Arne-pension, som regeringen indgik en aftale om med sine støttepartier og Dansk Folkeparti i 2020.

Den såkaldte Arne-pension er opkaldt efter bryggeriarbejderen Arne Juhl, som optrådte på Socialdemokratiets valgplakater i 2019 med teksten “Nu er det Arnes tur”.

Henning Overgaard henvendte sig direkte til Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen, fra talerstolen på den ekstraordinære 3F-kongres fredag.

“Hvis I vil fjerne retten til tidlig pension, så skal I forbi mig og 3F først, og vi er klar til kamp,” lød det til klapsalver fra salen.

Den tidligere 3F-formand, Per Christensen, trak sig i januar, efter at B.T. afslørede, at han i årevis levede et dobbeltliv med kærester, der ikke kendte til hinandens eksistens, og brugte sit arbejde i 3F som dække.

Ret til Tidlig Pension

Det er muligt at få ret til Tidlig Pension (Arne-pension) i enten et, to eller tre år før sin folkepensionsalder.

Ancienniteten bliver opgjort ved 61 år. Har du som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, kan du få ret til Tidlig Pension i tre år.

Har du i stedet været 43 eller 42 år på arbejdsmarkedet, kan du få ret til Tidlig Pension i to eller et år før folkepensionen.

Læs mere om ret til Tidlig Pension her

Først publiceret: 8. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 11. april 2022 kl. 7:01