Erik vil samle seniorer om gamle arbejderhistorier

I Mariagerfjord støtter kommunen initiativ, hvor tidligere ansatte på egnens virksomheder fortæller deres historier fra arbejdspladserne.

Corona kom i vejen, men nu bliver der gjort et nyt forsøg på at samle tidligere ansatte fra virksomheder i Mariagerfjord, så de kan fortælle deres historier om livet på arbejdspladserne.

Bag initiativet står Faglige Seniorer, der vil samle gamle arbejdere og andre interesserede fra egnen og lade minderne blomstre i såkaldte ”samtalegrupper”.

”Der er mange fortællinger og oplevelser fra arbejdspladserne, som fortjener at blive delt med andre. Gamle kolleger, andre fra byen eller folk fra samme fag. Det vil vi gerne facilitere gennem samtalegrupperne,” fortæller Erik Jensen, der er aktiv i Faglige Seniorer Mariagerfjord.

Corona kom i vejen

Ideen blev først søsat i sommeren 2021, men så kom der bekendt endnu en corona-bølge. Derfor løb initiativet ud i sandet.

“Vigtigt for eftertiden at de mange erindringer fra arbejdspladserne på en eller anden måde bliver bevaret,” siger Erik Jensen. Foto: Søren Zeuth

”Vi tror fortsat på, at der er interesse for at fortælle historier og høre om andres fortællinger. Derfor inviterer vi nu engang alle, der har lyst, til at deltage,” siger Erik Jensen, der selv har en fortid som metalarbejder.

Ifølge Erik Jensen kan det for eksempel være en samtalegruppe i Assens med tidligere ansatte fra saltværket, gamle slagteriarbejdere i Hadsund eller tidligere postarbejdere i Hobro.

”Vi vil overlade det til grupperne selv, hvordan de vil sammensætte sig, hvad de vil tale om og hvad der skal komme ud af det. Det vigtigste er, at folk mødes og udveksle historier og også gerne gamle billeder og så videre,” fortæller Erik Jensen.

Han lægger ikke skjul på, at en anden ambition er, at historierne og billeder måske kan ende op i en bog eller kan bruges af lokalhistorisk arkiv.

”Det her er jo arbejderhistorie, som om nogle år måske helt er glemt. Derfor er det også vigtigt for eftertiden, at de mange erindringer på en eller anden måde bliver bevaret,” siger Erik Jensen.

Initiativet er støttet af Mariagerfjord Kommune, der har bevilget 15.000 kroner fra puljen ”forebyggelse af ensomhed”.

Nye fællesskaber

Ud over at dele gode minder er det nemlig også et mål for Faglige Seniorer, at samtalegrupperne kan være med til at fremme samvær mellem seniorer, der er ramt af ensomhed.

”Ældre kan have mistet ægtefællen, venner og bekendte, og derfor ofte oplever, at de er meget alene. Med grupperne håber vi derfor også, at vi kan hjælpe med at etablere nye fællesskaber og dermed forebygge ensomhed,” siger Erik Jensen.

Han håber også, at de aktive i Faglige Seniorer kan være med at lave opsøgende arbejde og finde frem til andre seniorer, der måske kan være interesseret i at være med i samtalegrupperne.

Faglige Seniorer er en landsdækkende organisation med over 250.000 medlemmer over 60 år. Faglige Seniorer i Mariagerfjord Kommune repræsenterer en række FH-fagforeningers seniorklubber i kommunen.

 

Først publiceret: 9. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 11. april 2022 kl. 7:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

og