Skab en køkkenhave på din altan

Med en altan på få kvadratmeter kan du skabe en frodig, grøn oase eller blive selvforsynende med tomater og krydderurter. Få masser af tips til frugt og grønt til din altanhave.

Altanhaver bliver nemlig mere og mere udbredte, fordi folk ret nemt kan få skabt deres egen lille grønne oase.

Jordbærklaser, blomsterflor og sprøde tomater er blevet et ret almindeligt syn på de danske altaner. Og det er der god grund til. Altanhaver bliver nemlig mere og mere udbredte, fordi folk ret nemt kan få skabt deres egen lille grønne oase.

Du kan få plads til 15 krukker, klapstol og havebord på en altan på 1 x 2 meter, hvis du placerer krukkerne i flere niveauer og hænger nogle op på væggen og rækværket.

Hvilke planter passer din altan til?

Inden du kaster dig ud i at etablere en have på din altan, skal du tage bestik af vejr- og vindforhold på altanen.

Er altanen stormomsust, bør du holde dig fra høje og spinkle planter, som risikerer at vælte i vinden. Er der meget sol, kan du dyrke alt fra tomater og krydderurter til vildt blomsterflor. Er der skygge, får du mere succes med bladplanter og stauder som hosta, skumblomst og buksbomkugler, som kan trives med mindre lys.

Gå efter store krukker og kasser på altanen

Uanset hvilke planter du vælger, skal du vælge krukker og plantekasser med omtanke.

Husk, at jo større volumen du har i dine potter og kasser, jo bedre betingelser giver du dine planter. Små potter tørrer hurtigt ud og giver ikke meget plads til planternes rødder.

Start eventuelt med at dyrke sommerblomster på din altan – det giver farve og glæde. Derefter kan du eksperimentere mere og mere, så du får oparbejdet viden om din altan, og hvilke planter du kan få til at trives der. Havebøger kan give dig en god introduktion og grundviden, men det handler også om at lege med sine planter for at se, hvad der fungerer.

På altanen: Fra krydderurter til urskov

Hvis dit udgangspunkt for altanliv er et glas vin i solen med vennerne, er der god mulighed for at udvide din skabertrang. Du kan nemlig sagtens etablere noget nær en køkkenhave på altanen.

Køb et par krydderurter og flyt stueplanten ud. Udplant en tomatbusk og inden du har set dig om, har du skabt en mindre urskov. Alt fra petunia og fuchsia til rabarber trives i krukker og kasser, der er skruet fast på altankanten eller kan hænge fra snore i udhænget eller kroge i væggen. Et ahorntræ kan sagtens vokse i en krukke på gulvet, og en klematis klatrer fint op ad nedløbsrøret.

Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Altanhave giver mindre stress

Og du bør ikke underkende det afstressende ved at pleje og passe planter. Afslapningsfaktoren ved at gå og nusse med blomster og krydderurter er noget af det bedste ved altanhaven.

Forbered altanhaven

Tjek din ejer- eller andelsforenings regler for brug af din altan.

Undersøg, hvor meget vægt din altankonstruktion kan bære. Spørg ejer- eller andelsforeningen eller en bygningsingeniør.

Tips til altanhaven

  • Når du vælger nye planter: Tænk over, hvordan de ser ud fra den vinkel, du vil placere dem i.
  • Husk, at for eksempel ærter og tomater findes i mindre buskversioner.
  • Køb en lille vandkande, så du også kan løfte den i højderne.
  • Du kan skabe en personlig stil (og spare penge) ved at gå på jagt i køkkenskabe eller kælderrum for at finde ting, der kan bruges til at dyrke i. Husk at lave hul i bunden.
  • Har du ingen bil, er en plastickasse med hank i hver side en god måde at transportere mange planter på i en bus.
  • Lav din egen insektsæbe, hvis dine planter plages af skadedyr. Opskrift: 4 dl vand, ½ dl flydende brun sæbe og ½ dl husholdningssprit

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 1. april 2022
Artiklen er sidst opdateret 4. april 2022 kl. 11:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

og