Slip af med mos i græsplænen

Bryder du dig ikke om mos i græsplænen, er der hjælp at hente. Med en såkaldt vertikalskærer og gode vækstbetingelser for græsset kommer du langt.

Mos ser hyggeligt ud i juledekorationer, men når den letgenkendelige, grønne plante arbejder sig væk fra havens skyggefulde kroge og indtager græsplænen, får mange lyst til at skride til handling, siger Berit Rørbøl, som er haveekspert i Videncentret Bolius.

– Hvis det drejer sig om et lille område, kan du bruge en mosrive og prøve at rive mosset op med så meget rod som muligt uden at ødelægge græsset, siger hun.

Har mosset fået bedre fat i græsset og bredt sig til et større område, kan du med fordel vende blikket mod en såkaldt vertikalskærer.

– Den har nogle lodrette knive, der skærer riller lidt ned i græsplænen og fjerner en del af mosset. Det giver luft til græssets rodnet, så det får nemmere ved at vokse, siger Berit Rørbøl.

Sejlivet plante

Mos er en sejlivet plante, og har den skygge og en fugtig, leret jord at boltre sig i, kan den være svær at bekæmpe, og det falder ikke altid i god jord hos havefolket, siger biolog og mosekspert Irina Goldberg.

– Mos er en del af vores vilde natur. Når vi fjerner det, er det som regel, fordi vi gerne vil have noget andet i stedet.

– Haven er et sted, hvor vi gerne selv vil bestemme, hvad der skal vokse, siger hun og påpeger, at mos mellem terrassefliserne eller på taget ikke er skadeligt, men snarere en smagssag, i forhold til om man bryder sig om det, siger hun.

Går du alligevel i gang med vertikalskæreren, skal du være opmærksom på, at din græsplæne bliver ret medtaget at se på, når først knivene har gjort deres arbejde. Der er dog råd for at få den på fode igen og styrke dens vækstbetingelser, forklarer Berit Rørbøl.

Topdressing

Pas på med kemikalierne

Kemisk bekæmpelse af mosvækst i græsplæner bør være sidste udvej.

Videncentret Bolius anbefaler altid, at du forsøger dig med haveredskaber og knofedt. Rækker det ikke, og er du nødsaget til at benytte dig af kemikalier, bør du huske at:

* Sikre dig, at det er et godkendt produkt.

* Følge producentens anbefalinger til punkt og prikke.

* Undgå at overdosere.

Kilde: Berit Rørbøl, haveekspert i Videncentret Bolius.

– Du kan med fordel drysse et tyndt lag topdressing ud over plænen og efterfølgende så noget ekstra græs. Topdressing er en blanding af sand og kompost, som giver masser af næring til græsset.

Du kan give plænen topdressing op til tre gange på en sæson, men mindre kan også gøre det.

Er din have – eller dele af den – skyggelagt, kan det imidlertid være svært at erstatte mosset med en sund og tæt græsplæne. Og så er det værd at overveje, om det er umagen værd.

– Har du et stort skyggeområde, kan du også plante et surbundsbed med eksempelvis rododendron eller buske, siger Berit Rørbøl.

Men der er også andre alternativer til den grønne asfalt, som Irina Goldberg med et glimt i øjet ynder at kalde græsplænen.

– Er jorden fugtig og området skyggefuldt, kan man også acceptere mossets tilstedeværelse og lade biodiversiteten få frit spil. Der findes i dag mange eksempler på vilde haver, hvor planter og insekter stortrives.

Læs mere om hus, have og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 29. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 4. april 2022 kl. 11:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

og