Tid til skift: Sådan finder du de rigtige bildæk

Skal du have nye friske sommerdæk på, kan det i år være en god idé at være lidt tidligere ude med planlægning og tidsbestilling

Det er nu, du skal gøre forarbejdet og finde de rigtige sommerdæk til bilen.

Inden længe er det tid til at få lagt vintertøjet og vinterdækkene på hylden og planlægning af tidspunktet kan vise sig, at være ekstra vigtigt i dette forår.

Coronasituationen har i mange brancher skabt udfordringer i forsyningskæderne og det kan i nogle tilfælde også være tilfældet på dækfronten, oplyser Dæk Specialisternes Landsforening.

Så skal du have nye friske sommerdæk på, kan det i år være en god idé at være lidt tidligere ude med planlægning og tidsbestilling hos dækspecialisten.

Start hjemmefra – og træf et aktivt valg

En god idé, inden du besøger en dækspecialist er, at lave lidt hjemmearbejde. På hjemmesiden www.dæklabel.dk kan du, ved en simpel indtastning af bilens nummerplade, få en oversigt over, hvilke dæk der passer til netop din bil på baggrund af bilproducentens oplysninger om din bil.

På hjemmesiden listes dækkene på det danske marked i forhold til deres værdier i EU’s dækmærkningsordning.

På den måde kan du være med til at vælge dæk efter dine ønsker i forhold til rullemodstand, som betyder meget for brændstofforbrug og batterirækkevidde, sikkerhed ved opbremsning på våd vej og støj fra dækkene til omgivelserne.

Når du har fundet din favorit, kan du krydre din viden med eksempelvis dæktests, som mange offentliggør før du sammen med dækspecialisten træffer den endelige afgørelse.

Spar brændstof, batteri og dæk

Der er flere gode grunde til, at få skiftet fra vinterdæk til sommerdæk, og som priserne er på brændstof og el i øjeblikket, bliver det bare dyrere at fortsætte på vinterdæk, når temperaturen stiger.

”Det er lige tidligt nok endnu at skifte om, men det varer ikke længe før det giver god mening,” siger Volker Nitz, direktør i Dækbranchen Danmark. Han uddyber:

”I takt med at det bliver varmere, gælder det om at benytte de rigtige dæk til årstiden. Ved varme temperaturer øges vinterdækkets rullemodstand og det koster brændstof og batterikapacitet. Faktisk drejer det sig om ca. 15 procent højere rullemodstand, hvilket ses direkte på ydelsen. Derudover slides vinterdækket hurtigere og det har dårligere vejgreb end sommerdækket, hvilket er skidt for sikkerheden, så det er sund fornuft, at få planlagt skiftet.”

Brug en rigtig dækspecialist

Dæk er ikke bare dæk – det er bilens vigtigste sikkerhedskomponent.

Derfor anbefaler Dækbranchen Danmark også, at benytte en rigtig fagmand til opgaven, én som er særligt uddannet både til arbejdet, og til vejledningen i forbindelse med køb af dæk.

Dæk skal passe både til bilen, men også til det behov, som den enkelte bilist har.

På www.enrigtigdækspecialist.dk finder du det landsdækkende netværk af medlemmer i Dæk Specialisternes Landsforening.

Først publiceret: 18. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. marts 2022 kl. 11:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

og