Corona fik os til at pante flere flasker og dåser

Har du afleveret tomme flasker og dåser i pantmaskinen? Så er du med til at sætte verdensrekord. Corona-nedlukning har blandt andet øget mængden af pant.

Danskerne har brugt pantmaskinen flittigt under corona.

Hvad der kommer ind, skal ud igen. Og når det gælder flasker og dåser, så er danskerne verdensmestre i at pante.

1,9 milliarder flasker og dåser kom sidste år retur gennem pantsystemet, og samtidig blev en større procentdel end tidligere pantet. Hele 93 procent kommer retur.

Det er verdensrekord.

Det eneste land, der kan matche en returprocent på 93, er Finland, men finnerne har væsentligt færre produkter med pant, så på den baggrund kan Danmark kalde sig verdensmester.

Corona har betydet flere flasker og dåser

“At vi kan præstere en ny rekord med rekord på, skyldes først og fremmest danskernes velvilje og motivation til at få afleveret deres pant, så den bliver optimalt genanvendt til nye flasker og dåser,” siger Dansk Retursystems administrerende direktør, Lars Krejberg Petersen.

Stigningen i mængder skyldes blandt andet, at danskerne sidste år ændrede pant- og drikkevaner på grund af corona-nedlukningen.

For eksempel har der været lukket for grænsehandel og restaurantbesøg, hvilket har flyttet forbruget hjem til Danmark og hjem i privaten – og det har resulteret i, at mere med pant på blev købt og kom retur.

Godt for klimaet

Dansk Retursystem indsamler alle de flasker og dåser med pant, der hver dag bliver afleveret i flaskeautomater og på pantstationer eller bliver drukket på restauranter og kontorer.

Materialerne bliver sorteret og sendt til genanvendelse, så de kan blive til nye flasker og dåser. Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 210.000 tons CO2 årligt.

Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit.

Først publiceret: 18. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. marts 2022 kl. 11:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

og