10 gode råd til hundeejere

Sidste år blev der registreret næsten 80.000 nye hunde. De mange nye hunde i gadebilledet kan dog give udfordringer, advarer Dyrenes Beskyttelse, og kommer med 10 gode råd.

Der er kommet næsten 80.000 flere hunde til i Danmark sidste år.

Ifølge Dansk Hunderegister er der i Danmark mellem 800.000 og 850.000 hunde. Når antallet ikke kan siges mere præcist, er det fordi mange hundeejere glemmer at afmelde deres hunde, når de ikke længere lever.

10 gode råd til hundeejere

  1. Vis hensyn over for andre: Kald din hund til dig og hold den i selen eller i kort snor, når du møder andre mennesker.
  2. Hils på den gode måde: Lad aldrig din hund løbe hen mod fremmede mennesker eller fremmede hunde, før du er sikker på, at de gerne vil hilse på dig og din hund.
  3. Træn et sikkert indkald: Sørg for, at du har et sikkert indkald, så du til enhver tid kan kalde din hund til dig.
  4. Sørg for at din hund bliver socialiseret: Når du anskaffer dig en hvalp, så sørg for at den bliver grundigt socialiseret og miljøtrænet, så den kan begå sig blandt andre mennesker og hunde.
  5. Lær hundens sprog at kende: Din hund taler med hele kroppen – med øjne, ører, hoved, hale og kropsholdning. Jo bedre du forstår din hunds signaler, jo nemmere er det for dig at forebygge, at der opstår konflikter og ubehagelige situationer.
  6. Kend din hunds personlighed: Tag kun i hundeskov eller på friløbsarealer med din hund, når hunden er klar til det, og du ved, at den er god til at møde andre hunde.
  7. Træn din hund: Brug træningsmetoder, som er baseret på belønning. Det handler om at belønne hunden, når den gør noget ønsket – og ignorere eller forhindre det, når den gør noget, du ikke ønsker.
  8. Søg hjælp ved uønsket adfærd: Lad aldrig din hund gå med et adfærdsproblem i lang tid – jo hurtigere der bliver taget hånd om det, jo lettere er det at behandle.
  9. Opfyld hundens behov: Sørg for at opfylde din hunds basale behov for kontakt, motion, aktivering og oplevelser – om nødvendigt med hjælp fra familie og venner.
  10. Overhold regler og påbud: Hold din hund i snor, når du lufter den, hvis skiltningen påbyder det. Sørg for altid at samle op efter din hund.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

I 2021 er der blevet registreret næsten 80.000 nye hunde, hvilket er en stigning på 25 % flere hunde siden 2019. Antallet af nyregistrerede hunde i Danmark har ellers ligget forholdsvist stabilt med mellem ca. 58.000 og 63.000 hunde om året.

Giver udfordringer

De mange nye hunde bekymrer Dyrenes Beskyttelse. Det er nye og ofte uerfarne hundeejere, der skal finde deres rolle med hunden, både i hjemmet og ude i samfundet.

– Vi ser ofte hunde på foreningens internater der har haft flere forskellige hjem, og det kan give hundene store udfordringer nu og senere i livet. Det kan være separationsangst, stress, destruktiv adfærd og usikkerhed, forklarer Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Jo flere nye hjem hunden kommer ud til, hvor den bliver misforstået, jo mere vokser hundes bagage i livet. Ca. 500 hunde får hvert år et nyt hjem fra Dyrenes Beskyttelses internater.

– De mange nye hundeejere kan mærkes i gadebilledet, og det kan give potentielt flere konflikter når der er flere uerfarne hundeejere ude med deres hunde. Vi håber derfor at folk sætter sig grundigt ind i deres hunds behov, samt de regler der eventuelt er der hvor man lufter hunden. Det kan f.eks. være at holde den i snor og sørge for at den ikke løber hen til fremmede hunde, uden det er godkendt af ejeren, forklarer Jens Jokumsen.

Hundens behov

Foreningen opfordrer derfor til, at man som ny hundeejer sætter grundigt ind i det at have hund. Den Danske Dyrlægeforening og Dansk Selskab for Klinisk Veterinær Etologi har i samarbejde udarbejdet 10 gode råd, som nye hundeejere kan følge, og på den måde være hensynsfulde overfor andre.

– Ligesom mennesker, så er hunde meget forskellige, og hvor nogen kan have det fint med andre hunde og med at hilse, så vil andre blive utrygge og måske reagere uhensigtsmæssigt hvis en fremmed hund pludselig kommer løbende direkte mod dem. Det er derfor vigtigt at tage hensyn når man færdes ude med sin hund, afslutter Jens Jokumsen.

Læs mere om kæledyr, kendte, kongelige og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 9. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 15. marts 2022 kl. 18:58

Se, hvad vi ellers skriver om: