Ældre hundeejere får færre handicap

Seniorer med hund har kun halvt så stor risiko for at udvikle handicap i alderdommen sammenlignet med folk, der aldrig har ejet en hund. Det kan skyldes, at de rører sig mere.

Det er de gode gåture med hundene, der sikrer de ældre hundeejere et bedre helbred.

Ældre hundeejere har tilsyneladende kun halv så stor risiko for at udvikle kognitive og fysiske handicap end folk, der ikke har en hund.

Det peger et nyt studie, der er udgivet i PLoS One, på, ifølge New Scientist.

Dog er den fordel, ikke overraskende, kun gældende for hundeejere, der går ture med deres hunde, eller som dyrker en anden form for motion, mindst en gang om ugen.

Forskerne bag studiet spurgte i en spørgeskemaundersøgelse 11.000 mennesker i Japan i alderen 65 til 84, om de har eller tidligere har haft en hund eller en kat.

Derefter fulgte forskerne udviklingen af kognitive og fysiske handicaps blandt deltagerne i tre et halvt år.

Gælder ikke for katteejere

Her fandt forskerne at de nuværende hundeejere var omkring halvt så udsatte for at udvikle handicap sammenlignet med folk, der aldrig har ejet en hund. For katteejere så forskerne ingen formindsket risiko.

I analysen blev der kontrolleret for andre faktorer som alder, køn, indkomst og andre sundhedsmæssige vaner som rygning, diæt og hjerte-kar-sygdomme.

Studiet lægger sig dermed op af tidligere studier, som også peger på hundeejeres sundhedsmæssige fordele.

Vær dog opmærksom på, at studiet kun finder en korrelation (kobling) mellem det at have hund og mindre risiko for at udvikle handicap.

Det er dermed ikke nødvendigvis det at have hund, der gør udslaget, men kan sandsynligvis skyldes andre faktorer, såsom at hundeejere rører sig mere, hvilket forskerne selv fremhæver i studiet.

Først publiceret: 1. marts 2022
Artiklen er sidst opdateret 4. marts 2022 kl. 12:20

Se, hvad vi ellers skriver om: