10 hunde, som elsker seniorer

Hunde er godt selskab, hjælper til med den daglige motion og øger livskvaliteten for alle mennesker, men måske i særlig grad for ældre. Her er de 10 racer, som seniorerne foretrækker.

En nagende tanke hos seniorer, som overvejer at købe en hund, er ofte, hvad der skal ske med hunden, hvis man ikke selv kan tage sig af den i en kortere eller længere periode.

Hunde er godt selskab, hjælper til med den daglige motion og øger livskvaliteten for alle mennesker, men måske i særlig grad for ældre. Næsten en fjerdedel af kunderne hos Agria Forsikring er over 65 år og finder glæde ved at have en firbenet ven ved sin side.

Forskning viser, at hunde har en positiv effekt på menneskers helbred. En hunds ubetingede kærlighed giver en følelse af samhørighed og fællesskab og en følelse af, at nogen har brug for én. Hunden kan også bidrage til bedre fysisk og mentalt helbred, fordi ejeren flere gange dagligt kommer ud og røre sig og finder faste samtalepartnere ved mødet med andre hundeejere. Men det er ikke alle hunde, der passer i et seniorliv.

Her giver Agrias hundespecialist Lotte Evers gode råd til ældre, der vil anskaffe sig en hund:

-Inden du begynder at tænke på racer, bør du tænke godt igennem, hvad du forventer hunden skal bidrage med i dit liv, og hvordan din livssituation er nu, men også inden for de kommende +10 år?

-Bor du i hus med have eller lejlighed? Er du glad for at gå lange ture i skoven og andre naturområder, eller er du mest ude efter lidt fredsommeligt selskab? Kan du lide at bruge tid på at passe en langhåret pels, eller måske du hellere vil have en hund med ganske lidt pelspleje? Det er helt forskellige racer, du skal kigge på, alt efter dine svar på disse spørgsmål.

Hvalp eller voksen

En lille hvalp kan jo være vidunderlig og livsbekræftende, men de er krævende i deres første leveår. Hvis hvalpestadiet ikke forekommer tillokkende, findes der andre muligheder, hvor du kan overtage en omplaceringshund eller adoptere en voksen hund fra dyreinternater, f.eks. hos Dyreværnet. Et andet alternativ er at overtage en voksen hund fra en opdrætter.

-Det er ikke utænkeligt, at der hos Dansk Kennel Klub kan være en opdrætter med en ung hund, som ikke har vokset sig til den udstillingsstjerne, der var håbet. Eller en voksen, der ikke længere bliver brugt i avl.

-Tænk godt over, hvor meget tid og hvor mange penge, du er parat til at spendere hver måned til en hund. Afhængigt af hundens størrelse og pels, kan der være en del udgifter lige fra foder til regelmæssig trimning/klipning på en hundesalon, hvis du ikke har mod på at klare opgaven selv. Alle hunde kan komme til skade, men nogle racer har en øget risiko for at måtte aflægge besøg hos dyrlægen ved sygdom, men også hvis racen er særligt udsat for tandproblemer, forklarer Lotte Evers.

Baglandet skal stå klar

En nagende tanke hos seniorer, som overvejer at købe en hund, er ofte, hvad der skal ske med hunden, hvis man ikke selv kan tage sig af den i en kortere eller længere periode.

-Tal med familie og venner, inden du køber en hund. Det er afgørende med et netværk, der kan træde til og passe hunden både i kortere og længere perioder. Der findes også forsikringer, der kan hjælpe med tryghed og økonomisk hjælp, hvis hunden skal i pension ifm. ejers sygdom, fortælle Lotte Evers.

Hvad bør du overveje, hvis du som senior overvejer at købe en hund:

  • Vælg en race, der passer til dit aktivitetsniveau og dine omgivelser.
  • Hvorfor ikke satse på en voksen hund? Led efter en omplaceringshund.
  • Kan du lide at bruge tid på pelspleje? Vælg en hund med en pels, som tiltaler dig.
  • Læs op på racens helbred – er det generelt en sund race, eller trækkes den med racespecifikke sygdomme?
  • Hvem passer hunden, hvis du bliver syg eller ude af stand til at tage vare på hunden?
  • Lav et godt og gennemtænkt budget, så du slipper for ubehagelige overraskelser.
  • Sørg for en god sygeforsikring til hunden. Selv mindre alvorlige besøg hos dyrlægen kan koste mange penge.

Populære racer blandt seniorer

De mest populære racer blandt seniorer er nogenlunde de samme som blandt befolkningen generelt, men nogle racer er mere populære hos ældre, såsom Cairn terrier, Bichon havanais, Labrador retriever, dansk-svensk gårdhund og Cavalier King Charles Spaniel.

Favoritterne hos de ældre dyreejere hos Agria er:

1.    Blandingshunde

2.    Labrador retriever

3.    Gravhund

4.    Golden retriever

5.    Cairn terrier

6.    Engelsk cocker spaniel

7.    Bichon havanais

8.    Shih tzu

9.    Dansk-svensk gårdhund

10.  Cavalier King Charles Spaniel

Først publiceret: 27. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 11:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

og