Tid til at springe ud som investor? Husk dette

Selv om aktiemarkedet med udsigten til stigende renter kan synes usikkert, kan du sagtens springe ud som investor, hvis bare din tidshorisont er lang.

Holder du lidt igen med at åbne et aktiedepot og købe din første aktie på grund af udsigterne til stigende renter og potentielle fald i aktiekurserne?

I så fald kan du godt slippe håndbremsen, hvis du vel at mærke investerer med en lang tidshorisont, siger direktør i Dansk Aktionærforening, Mikael Bak.

– Hvis du investerer langsigtet, er der som udgangspunkt ikke dårlige tidspunkter at investere på. Det handler ikke så meget om at handle på det perfekte tidspunkt, men mere om hvilken type selskaber du investerer i, siger han.

Går op og ned

Medstifter af virksomheden Female Invest Anna-Sophie Hartvigsen peger på, at aktiemarkedet historisk set er gået op og ned, men at det efter en nedtur altid har rettet sig og efter et stykke tid nået nye højder.

– Som tommelfingerregel kommer der et dyk hvert ottende år, så hvis du har en længere tidshorisont end det, er der i teorien en god chance for et positivt afkast, hvis din portefølje er bredt diversificeret, siger hun.

Det er imidlertid ikke det samme som, at det er ligegyldigt, hvilke aktier du investerer i, så længe du beholder dem i lang tid.

Supplerer med andre typer aktier

Den nuværende situation, hvor den amerikanske rente forventes at stige, og hvor nogle af de dyre vækstaktier måske får det endnu sværere, kan det være fornuftigt at overveje vægtningen af de forskellige aktier i sin portefølje, forklarer Mikael Bak.

– Herhjemme har nogle af de store energiselskaber fået kursklø efter store stigninger de forgange år, og det samme gælder amerikanske selskaber som Tesla og Meta, som blandt andet ejer Facebook, Instagram og WhatsApp, siger han og uddyber:

– Så har man en forkærlighed for teknologiaktier, kan man med fordel overveje at supplere med andre typer af aktier for at øge spredningen og dermed chancen for langsigtede gevinster.

For nye investorer kan det ifølge Mikael Bak også være en god strategi at investere i indeksfonde, da de indeholder en meget bred vifte af aktier og giver et gennemsnitligt afkast inden for det valgte indeks. Det kan for eksempel være det danske C25-indeks eller et globalt indeks.

Indeksfonde god måde at sprede risiko

Anna-Sophie Hartvigsen peger desuden på, at det kan være vanskeligt at udvælge de selskaber, der ender med at vinde kapløbet inden for en given marked.

– Indeksfonde er en god måde at sprede sin risiko på, og historisk er verdensmarkedet gennemsnitligt steget med otte til ti procent om året. Man kan på denne måde sprede sin risiko på tværs af eksempelvis lande og industrier.

– På denne måde behøver du ikke vide en hel masse om de enkelte aktier for at komme i gang med at investere fornuftigt, og det er alligevel ualmindeligt svært at finde den næste Amazon- eller Google-aktie, siger hun.

Tag springet

Et andet godt råd er i al sin enkelthed at tage springet.

– Vi skal frygten og fordommene i forhold til at investere til livs, for hvis du investerer rigtigt og har en langsigtet strategi, så er det ikke gambling. Det handler om at sprede risikoen og komme i gang. Når du har købt din første aktie, bliver den næste meget lettere at vælge.

 

Først publiceret: 26. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 12:42

Se, hvad vi ellers skriver om: