Sov godt! Og vælg den rigtige seng

Pris og kvalitet hænger sammen, når vi køber seng. Men den dyreste seng passer ikke altid bedst til dig. Læs her, hvad du skal vælge ud fra.

Hvis du eksempelvis er faldet sammen i ryggen eller har en dårlig hofte, kan det være en idé med ekstra god skum i den trykzone.

Vi bruger rigtigt mange timer under dynen. Derfor er det vigtigt, at sengen støtter din fysik, anatomi og individuelle behov.

“Det vigtigste er, at sengen opleves komfortabel, og at man er godt understøttet på hele kroppens liggeflade”, siger ergoterapeut Alessia Campagner, der er certificeret kliniker med speciale i hjælpemiddelformidling tilknyttet Ergoterapeutforeningen.

Komfort

Komfort er, at sengen er rar at ligge i.

Derfor kan det være en fordel at prøve sengen, hvilket flere butikker gør muligt ved at udlåne sengen i op mod 100 dage.

“Det kan være en fin idé. Hvis man eksempelvis skifter fra en meget blød madras, som er slidt i fjedrene, vil der nemlig være et element af, at kroppen skal vænne sig til den nye madras”, forklarer Alessia Campagner.

Madrassen gør det

En boxmadras er alt-i-en-løsningen, hvor du har fjedre og skumlag i én samlet pakke.

En såkaldt kontinentalseng består derimod af flere separate lag:

Boxmadrassen - den nederste del - definerer madrassens fasthed.

Mellemlaget - springmadrassen - indeholder forskellige komfortzoner, som individuelt definerer, hvor og hvor meget madrassen støtter.

Topmadrassen kan regulere det sidste i forhold til komfort og temperatur.

Fordelt vægt

Hvis madrassen allerede fra start opleves helt forkert, er det dog et tydeligt tegn på, at den heller ikke på sigt vil føles rigtig.

Rent ergonomisk er det vigtigt, at kroppen er understøttet på hele liggefladen, så trykket fra kropsvægten fordeles.

Så mærk efter, om du synker let ned i madrassen.

Blød skumfidus

Madrassen skal ikke være en blød skumfidus. Men du må heller ikke føle, at du ligger oven på madrassen.

“Kroppen vil naturligt synke mere ned på de tungeste vægtbærende områder”.

“Det gælder eksempelvis bækken, hofte, skuldre, hæle og hoved. Så mærk især, hvordan det føles dér”, siger Alessia Campagner.

Husk også, at din krop, fysik og dine behov kan ændre sig over tid, siger Kasper Højsgaard Nielsen, der er butikschef i Jysk Herning med indgående markedskendskab til sengeområdet.

“Nogle kunder efterspørger det samme som sidst eller undrer sig over, at deres seng gradvis opleves forkert, selv om den kun er fem-ti år gammel”.

Kroppen ændrer sig

“Men her skal man huske, at kroppen også ændrer sig”, siger han.

“Det kan være, at du har ændret vægt, fået ny hofte eller fået problemer med spændte skuldre og nakke, som taler for at vælge en lidt anderledes madras”, forklarer Kasper Højsgaard Nielsen.

Her spiller skummets bæreevne også en rolle.

Derfor har madrasserne forskellige vægtkategorier.

“Det, der er en god madras for andre – og som du måske har fået anbefalet – er ikke nødvendigvis godt for dig”, siger Alessia Campagner.

Stol på følelsen

“Så helt overordnet kan man sige, at med en kontinentalseng har man bedre forudsætninger for at regulere efter personens fysik og støttebehov”, siger Kasper Højsgaard Nielsen.

Det trumfer dog ikke din oplevelse af at ligge i sengen, tilføjer Alessia Campagner.

“Pris og kvalitet hænger typisk sammen. Men det er bedre at vælge den madras, som føles bedst – frem for den som er dyrest”, siger hun.

Først publiceret: 17. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. februar 2022 kl. 20:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

og