Sidse Babett er tilbage i orkanens øje

Den danske stjerne Sidse Babett Knudsen er tilbage i bedste sendetid på DR, når den længe ventede - og overraskende - fjerde sæson af "Borgen" får premiere.

Sidse Babett Knudsen vender tilbage i sin glansrolle som toppolitikeren Birgitte Nyborg i den fjerde sæson af "Borgen",

Da optagelserne til den tredje – og hvad mange også troede, var den definitivt sidste – sæson af DR-dramaet “Borgen” var slut, aftalte Sidse Babett Knudsen og seriens skaber, Adam Price, at tales ved om ti år.

Og som sagt så gjort.

Sidse Babett Knudsen vender tilbage i sin glansrolle som toppolitikeren Birgitte Nyborg i den fjerde sæson af “Borgen”, som får premiere i aften på DR1 den 13. februar.

– Det var en blanding af, at jeg hele tiden har sagt, at der skal en virkelig god historie til. Og så var “Borgen” også blevet så meget en myte for mig og noget, jeg har haft oppe i mit hoved, at jeg næsten fik behov for at stikke foden ned i det igen, fortæller Sidse Babett Knudsen.

– Jeg havde i øvrigt rigtig meget lyst til at gå i dybden, fordi der er noget særligt over at lave én lang fortælling og være i orkanens øje hele vejen igennem. Der er plads til nogle andre nuancer og finesser. Så jeg syntes, det var et spændende eventyr.

Mange overvejelser

Det var dog ikke uden mange lange overvejelser for den 53-årige skuespillerinde.

– For det første skal man ikke røre ved noget, der er godt. Det har jo også afholdt os fra at tage serien op igen i så mange år, selv om der har været en interesse, siger Sidse Babett Knudsen.

– Men det er da for tidligt at have lavet sin legacy (eftermæle, red.) som 40-årig og sige: Det må vi ikke røre ved, og resten af tiden skal man bare vente og dø med æren i behold”. Jeg syntes, det var farligt at gå ind i igen, og derfor tænkte jeg også: Det bliver vi nødt til, selv om det lyder lidt omvendt.

Mellem den seneste sæson af “Borgen”, som rullede over skærmen i 2013, til at optagelserne til den fjerde sæson gik i gang, har Sidse Babett Knudsens talent ført hende til udlandet.

Karriere i udlandet

Her har den 53-årige skuespillerinde udmærket sig i store Hollywood-roller.

I et udpluk finder man filmatiseringen af Dan Brown-thrilleren “Inferno” over for Tom Hanks, sci-fi-successerien “Westworld” side om side med Ed Harris og Anthony Hopkins, og så har Sidse Babett Knudsen også lagt stemme til et afsnit af kultserien “Simpsons”.

Men nu er den danske superstjerne tilbage på sit modersmål.

– Det var virkelig dejligt. Man bruger bare noget andet af sig selv på dansk – jeg har tilgang til mange flere nuancer på en eller anden måde, siger Sidse Babett Knudsen og fortsætter:

– Jeg kan også godt lide den måde, vi kommunikerer på, og at vi har mindre hierarki. Vi kan snakke sammen på kryds og tværs. Et hold er virkelig et hold i Danmark, synes jeg, i modsætning til udlandet hvor man er lidt mere delt op. Så det var også superfedt.

Når vi møder Birgitte Nyborg igen den 13. februar på DR, er hun nyudnævnt udenrigsminister.

Begynder i Grønland

Sæsonen skydes i gang, da et boreselskab finder olie i Grønland, og det bliver begyndelsen på det, som i løbet af seriens otte afsnit udvikler sig til en international kamp om Arktis.

Sagen får hurtigt stor indenrigspolitiske og klimapolitiske konsekvenser, som medierne dækker tæt.

Birgitte Nyborg arbejder stort set alle døgnets timer. Hun bor alene, og børnene er flyttet hjemmefra.

Meget har ændret sig omkring hende, men ikke i hende – kampen efter magten.

– Birgitte er et sted i livet, hvor hun skal finde ud af, hvor hun skal hen. Hun har været statsminister før og har nået toppen – så hvad mere er der at opnå? Hvad kan hidse hende op nu?, fortæller Sidse Babett Knudsen.

– Hun er overlever. Men man ved godt, at når man er i gang med at overleve, så lever man ikke rigtigt. Så Birgitte Nyborg har behov for at skyde igennem glasloftet – komme et nyt sted hen – samtidig med at hun skal bruge enormt meget energi på at træde vande og ikke synke ned.

Først publiceret: 13. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 17. februar 2022 kl. 11:48

Se, hvad vi ellers skriver om: