Haven i februar-dvale: Sæt gang i forspiringen

Februar er den mindst frugtbare måned i haven. Kribler det alligevel i fingrene, giver to haveeksperter her deres råd til, hvad man kan gøre inden foråret.

I februar kan man begyndte at forspire planter til køkkenhaven.

Årets første måneder er normalt den mest stille i haven, da det typisk er her, vinterkulden raser mest over vores breddegrader.

Haven har generelt brug for ro til sit vinterhi. Trænger man alligevel til at få lidt muld under neglene, er der et par ting, man kan kaste sig over.

Spørger man designeren Søren Vester, der har en hektar have i Thise ved Limfjorden, som han passer og har vist frem i DR1 programmet “Søren Vesters Have”, er tiden til at vinterluge.

Luge i bedene

– Lige så snart frosten er ude af jorden, er jeg ude at luge ud og gå bedene igennem, siger han.

Søren Vester gør desuden jorden i sine bede klar til en ny sæson.

Beskyt sarte planter mod hård frost i februar

Giv roser, hortensia, træpæoner og andre sarte planter en beskyttende isolering mod frosten, så de kan overleve vinteren i haven. Det kan gøres på flere måder:

* Læg et lag gran oven på planten.

* Halm og visne blade kan stoppes ned om planteroden.

* Bind halmmåtter og sækkelærred rundt om planten.

* Ved temperaturer omkring frysepunktet kan tæpper og fiberduge lune plantens blade.Kilde: Videncenter Bolius.

– Der, hvor der er bar jord, har jeg dækket den over med en omgang hestemøg, så det ligger og formulder og gør klar, og jorden bliver optimal til nye planter, siger han og tilføjer:

– Men ellers er det en tid, hvor man skal sætte sig på hænderne. Man kan vaske drivhuset eller planlægge sæsonen, men man skal helst ikke røre for meget lige nu, for naturen er i dvale, og det skal man respektere, siger han.

Også Louise Møller, som er gartner og havefaglig rådgiver i den almennyttige forening Haveselskabet, anbefaler at bruge februar på at klargøre sine bede.

Selv spreder hun et lag kompost på tre til fire centimeter, som jorden kan nyde godt af.

– Mere skal der ikke til. Det er vigtigt ikke at gøde for meget, for så vaskes næringsstofferne ud og havner i vores vandløb, siger hun.

Når vejret er mildt

Ifølge rådgiveren kan man godt plante nogle ting i februar. Men det afhænger af vejret.

– Når der ikke er frost i jorden, kan man plante. Får vi en mild februar, kan man sagtens kaste sig over at plante frugttræer eller hæk, siger hun og tilføjer:

– Og så kan man begynde at forberede sig på, at der ikke er langt til forår.

Selv går Louise Møller i februar i gang med at forspire planter til køkkenhaven.

Men kun dem, der har en lang udviklingstid. Her nævner hun tomater, chili og artiskokker.

Frøene puttes i såbakker eller små potter, og så skal de ellers bare stå i et vindue og have masser af lys, mens jorden holdes let fugtig.

Det kan være en udfordring i februar, fordi der ikke kommer meget lys udefra. Derfor kan man med fordel købe noget vækstlys, der kan fås mange steder til rimelige penge, fortæller Louise Møller.

Planlægger årets gang

Søren Vester bruger desuden vintermåneden til at lægge planer for resten af året i haven.

– Jeg laver lister, så jeg kan huske, hvor jeg skal sætte ind hvornår, og i hvilken rækkefølge der skal sås frø. Så bliver det planlagt og ikke en stressfaktor, siger han.

– Man når ikke det hele, så man må prioritere og planlægge det, man helst vil nå, siger han.

Først publiceret: 8. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 19. april 2022 kl. 19:04

Se, hvad vi ellers skriver om: