4 tip til at lægge et godt budget

Har du overblik over dine faste udgifter, kan du planlægge og styre din økonomi. Læg et budget og tag det første skridt mod en bedre privatøkonomi.

Fordelen ved at lægge et budget, er, at man får overblik over sin økonomi og bliver bevidst om sine udgifter.

Et budget er det første skridt mod en bedre økonomi.
Især hvis man ikke interesserer sig for økonomi, skal man se at få lagt det budget! Brug en time på at få overblik over de faste udgifter, og skriv dem ind i et budgetskema. Brug så 10 minutter hver måned på at følge op og tjekke, at alt er som det skal være.

Fordelen, ved at lægge et budget, er, at du får overblik over din økonomi og bliver bevidst om dine udgifter. Du kan let se, hvor meget du kan bruge og spare op hver måned. Derfor er det at lægge et budget, det vigtigste du kan gøre for din privatøkonomi.

Sådan kommer du i gang

Sæt dig foran computeren, og hent de seneste betalingsoversigter og kontoudtog. Begynd fra en enden af med de største udgifter – husleje, ydelser på lån, ejendomsskat, varme, el, forsikringer, internet, telefon, a-kasse, fagforening, grøn ejerafgift på bilen og så videre…

Når du lægger budget, behøver tallene ikke at være helt præcise på kroner og øre, bare sådan cirka afrundet til hele hundrede.

Du vil sikkert undervejs opdage nogle udgifter, som er højere, end du lige regnede med. Det kan f.eks. være udgifter til TV-pakker og streaming af musik, film og serier, der nemt summer sammen til ganske store udgifter på årsbasis.

Gå alle udgifterne igennem og overvej om, der er nogle områder, hvor du kan trimme dine udgifter. To områder du skal være særligt opmærksom på, er lån og forsikring.

Tjek dine lån

Tjek renten på alle dine lån, og undersøg, om du kan omlægge realkreditlånet til en lavere rente, eller om du kan få en lavere rente på dine banklån i en anden bank. Overvej om du kan afdrage ekstra på et dyrt lån med opsparing, der står på en konto med nulrente eller negativ rente. Har du penge stående i banken til negativ rente, investér dem eller flyt pengene til en højrentekonto.

Trim dine forsikringer

Kig på dine forsikringer mindst hvert tredje år og undersøg, om du kan få bedre eller billigere forsikringer i et andet selskab. Måske kan du få rabat via din fagforening eller dit pensionsselskab.

Tjek dine betalinger

Når du først har lavet et retvisende budget, kan du let hver måned tjekke, om udgifterne i betalingsoversigten svarer til budgettet. Der sker fejl i betalingerne ind imellem, og det kan få konsekvenser, hvis f.eks. ydelser på lån, vigtige forsikringer eller bidrag til a-kasse ikke bliver betalt.

Finanshuset i Fredensborg

Artiklen er skrevet af Finanshuset i Fredensborg og publiceret i deres nyhedsbrev, Finansnyt. Artiklen er bragt i SeniorNews efter aftale.

Finanshuset i Fredensborg er en privat og uafhængig økonomisk rådgivningsvirksomhed, som rådgiver private, virksomheder og andelsboliger om pension, lån, realkredit og investeringer.

 

Først publiceret: 8. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret 16. februar 2022 kl. 14:56

Se, hvad vi ellers skriver om: