Stig har lært, at alt kan repareres

Stig Bomholt er vokset op med, at alt kan og bør repareres. Den tankegang har han taget med videre i voksenlivet, og i dag er han formand for en kæde af reparationscafeer.

Når brødristeren, computeren eller lampe stopper med at virke, hiver mange pungen op ad lommen og shopper en ny. Men det sker ikke for Stig Bomholt. Han griber i stedet ud efter værktøjet og forsøger at reparere de ting, der går i stykker. Det gør han sammen med en masse andre frivillige i nonprofit-foreningen Repair Café Danmark, hvor han er formand og bruger en stor del af sin tid, når han ikke passer jobbet som freelance tv-fotograf.

– Jeg er vokset op med tankegangen om, at alle ting skal have en chance til. Jeg arvede en stor del af mine ting fra mine ældre brødre, og min far reparerede stort set alt, vi havde. Den ideologi har jeg selv ført videre inden for alt fra cykler til stereoanlæg. Da jeg hørte, at der begyndte at dukke reparationscaféer op, fik jeg og min daværende kæreste straks tanken, at det ville vi også. Og så startede vi på Nørrebro for fem år siden, siger Stig Bomholt.

Koster en krone at reparere

Stig Bomholt hjælper – sammen med et hav af andre frivillige – alt fra studerende til folk et godt stykke over pensionsalderen med at give nyt liv til det, der er gået i stykker, ligesom børnene kommer med deres forældre i hånden, når legetøjet er gået i stykker. Ofte kommer folk, fordi de ikke har råd til at købe nyt eller er personligt knyttet til en ting, der er gået i arv.

– Vi hjælper med at reparere alt, hvad folk kan have under armen – om det er computere, lamper eller brødristere. Ofte koster det under en krone at reparere det, der er gået i stykker. Det kan være alt fra en knækket ledning, en ødelagt modstand eller en lap til et par bukser. Men de skal selv være med til at reparere produktet sammen med vores frivillige ”fiksere”. Derved kan vi måske så et frø i folk og omvende dem til at tænke lidt anderledes, så de selv kaster sig ud i en reparation, næste gang noget går i stykker. Det kræver ofte lidt erfaring og grå hår, før man ved, hvordan man gør sådan noget.

– Der er massiv interesse. Selv i de små byer åbner der nye reparationscaféer. Folk kan godt forstå, at hvis de kan spare 1.000 kr., så kan det gavne andre steder i budgettet.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 13. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:22

Se, hvad vi ellers skriver om: