10 gode råd til haven i januar

Der er kun få ting, du kan lave i haven i januar, men de er vigtige. Få gode råd om blandt andet beskæring og forspiring.

1. Beskær nyvæksten

Det er ved at være sidste udkald, hvis du skal nå at beskære vinplanter i dit drivhus i år. Heldigvis er det ikke svært. I grove træk skal planterne beskæres, så 2/3 af det, hovedgrenene er vokset i løbet af sæsonen (kaldet nyvæksten), skæres af. Sideskuddene beskæres ved den første gode knop.

2. Hjælp vintergækker på vej

Grav små klumper af erantis og vintergækker op, sæt dem i små potter og stil dem under en glasklokke eller i drivhus og driv dem hurtigere frem.

3. Klip kviste til podning

Har du planer om at pode dine træer i marts/april, er det nu, du skal afklippe de podekviste, du skal bruge. Pak kvistene ind i en avis og grav dem ned i jorden, hvis denne ikke er frossen. Så kan de nemlig holde sig, indtil de skal bruges. Er jorden frossen, kan kvistene lægges i køleskabet, til jorden igen er tøet op.

4. Beskær eventuelt frugttræer

Du kan beskære dine æble- og pæretræer nu – især, hvis du alligevel skal skære podekviste af. Da æble- og pæretræer kan beskæres hele året, er det ikke strengt nødvendigt. Husk, at kirsebær- og blommetræer først skal beskæres i september eller oktober.

5. Tjek stueplanter for svamp

Har du overvintrende planter inden døre, skal de tjekkes jævnligt. Angribes de af svampesygdomme, skal de angrebne grene og blade fjernes. Sidst i januar er lyset blevet kraftigere, og planterne skal have lidt mere vand. Skift også gerne jord.

6. Køb frø

I løbet af januar kommer de første frøposer i butikkerne. Hvis du er på jagt efter lidt mere spændende frø, så køb dem, når du ser dem, da de hurtigt kan blive udsolgt. De mere almindelige frø kan du godt vente med at købe.

7. Sæt frø til spiring

Har du frø tilbage fra sidste sæson, kan du tjekke, om de er spiredygtige ved at foretage en ‘spireprøve’. Læg frøene på fugtigt vat eller i et fugtig kaffefilter, og placér dem et sted, hvor der er 20-25 grader. Hvis frøene ikke spirer inden for 1-2 uger (afhængig af, hvor lang spiretiden er), kan frøene kasseres.

8. Plant ud i drivhuset

Har du et opvarmet drivhus eller en havestue, kan du allerede fra sidst i januar og først i februar så de første blomsterfrø ud enkeltvis i bakker eller i potter (prikling), når de er i gang med forspiringen. Sørg for, at de spæde planter er placeret frostfrit og lyst.

9. Pot planterne om

I januar vender lyset langsomt tilbage, og overvintrede planter vågner så småt efter vinterdvalen. Inden væksten kommer for godt i gang, er en ompotning og udskiftning af jorden værd at bruge tid på. Er rødderne blevet for store, kan du skære de yderste af.

Hvis rødderne og skuddene er blevet for kraftige, så plant om til større potter.

10. Fjern sne fra planter

Falder der sne, kan du med fordel ryste planter og hække fri for sne de steder, det er muligt. Store mængder sne – og især tøsne – kan nemlig ødelægge dine planter og knække selv tykke grene.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 28. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 12:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og