10 tip: Få buketten til at holde længere i vasen

Holdbarhedsmiddel og rent vand med den rette temperatur kan give din blomsterbuket længere levetid. Læs 10 tips, der kan forlænge holdbarheden på din buket.

Blade rådner under vand og afgiver bakterier. Derfor bør de nederste blade på stilkene fjernes.

Blomsterbuketter kan hurtigt blive kedelige, og blomsterne kan visne og gå ud, hvis du bare lader dem stå. Til gengæld kan du få dem til at være flottere i længere tid og holde længere, hvis du har fået eller skal give en buket til for eksempel valentinsdag, Mors dag eller som værtindegave.

Her er 10 råd, der kan få din buket til at holde lidt længere.

1) Vask vasen grundigt

For at forlænge holdbarheden på din blomsterbuket, skal vasen være ren og fri for bakterier. Sørg for at vaske den grundigt af, gerne med noget bakteriedræbende i opvaskevandet, for eksempel en lille smule klorin.

Det er en god idé at vaske vasen af, hver gang du skifter vand.

2) Fjern de nederste blade i din blomsterbuket

Blade rådner under vand og afgiver bakterier. Derfor bør du fjerne de nederste blade på stilkene, inden du sætter blomsterne i vand. Du behøver ikke fjerne torne på roserne.

3) Giv stilkene et langt skråsnit med en skarp kniv

Giv blomsterstilkene et langt skråsnit med en skarp kniv, hvis blomsterbutikken ikke har gjort det. Det giver blomsterne mulighed for at suge tilstrækkeligt vand.

Hvis du bruger en saks, risikerer du at klemme de små ledningsstrenge i stilken sammen. Hovedreglen er derfor, at det, der kan snittes, bør snittes med en kniv, der er ren og fri for bakterier.

De hårde, træagtige stilke kan du klippe med en god grensaks.

4) Vælg de blomster, der er i sæson

Det er efterhånden muligt at få mange forskellige sorter af blomster året rundt, men ligesom med for eksempel frugt og grøntsager er resultatet bedre, når de er i sæson.

Hvis det ikke er den rigtige sæson, bliver de produceret på en måde, der er hårdere for dem. Derfor har de blomster, der hører til årstiden, den bedste holdbarhed. Det er samtidigt mere bæredygtigt at vælge de blomster, der er i sæson.

5) Stil vinterblomster i koldt vand og sommerblomster i varmt

Sommerblomster som roser, krysantemum og solsikker trives bedst i varmt vand. Det varme vand hjælper blomsterne med at springe ud og stå flot. Giv dem varmt vand igen, når du skrifter vandet.

Vinterblomster som tulipaner, hyacinter og franske anemoner trives bedst i koldt vand.

6) Skift vandet i vasen dagligt

Blomster er levende og arbejder hele tiden med vandet. Hvis du ikke har tilsat holdbarhedsmiddel i vasen, kan du med fordel skifte vandet en gang om dagen – det giver blomsterne en frisk start.

7) … eller tilsæt holdbarhedsmiddel til vandet

Hvis du ikke har mulighed for at skifte vandet hver dag, kan du tilsætte det holdbarhedsmiddel, du ofte får med i en lille pose – blomsternæring til buketter, kaldes det også. Pulveret opløses i blomstervandet og giver næring, mens det virker bakteriehæmmende. Holdbarhedsmidlet holder fire til fem dage, hvorefter det virker bedre at skifte til rent vand.

Du får samme effekt med et bakteriehæmmende holdbarhedsmiddel, som hvis du skifter vandet dagligt.

8) Placer ikke din buket i træk eller direkte sol

Direkte sol vil få din blomsterbuket til at springe hurtigere ud og holde i kortere tid. Det samme gælder, hvis du placerer buketten andre varme steder som for eksempel tæt på gulvvarme og radiatorer.

Vær også opmærksom på, at blomster ikke kan lide at stå i træk og tager skade, hvis de står foran et åbent vindue i kold luft.

9) Opbevar blomsterne køligt i nattetimerne

Blomster går hurtigere til i en lun stue, så stil dem et køligt sted i nattetimerne, og hvis du tager hjemmefra. Pas dog på, de ikke får frost.

10) Undgå frisk frugt i samme rum som blomsterne

Frisk frugt udskiller stoffet ethylen, der medvirker til deres modning. Stoffet har samme indvirkning på blomsterne og vil derfor modarbejde holdbarheden.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 20. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 18. februar 2022 kl. 13:48

Se, hvad vi ellers skriver om:

og