Gode råd, hvis du planlægger at købe hund

At investere i en hundehvalp kræver både tid, penge og kræfter. Fødevarestyrelsen har en række råd til dem, der overvejer at købe hund.

Labrador retriever er en af Danmarks mest populære hunderacer. Men man skal kigge sig for og tænke sig godt om, før man udvider familien med en firbenet ven.

​​Hvert år aflives adskillige hunde, fordi deres ejere ikke magter dem. Også dyreinternaterne melder om, at stadig flere hundeejere giver op og afleverer deres hund.

Årsagerne til, at familier må kaste håndklædet i ringen, kan være mange. Dels kræver det både tid, kræfter og penge at have hund. Dels er nogle hunde syge eller har alvorlige adfærdsproblemer. Dette kan gælde for gadehunde og for hunde fra de såkaldte hvalpefabrikker.

Til de, der overvejer at købe hund, har Fødevarestyrelsen hjemmesiden: Klartilhund.dk​.

Her får man en række gode råd om, hvad en kommende hundeejer skal have med i sine overvejelser, inden familien bliver udvidet med en firbenet ven.

Det er ikke gratis at have hund

‘Det er altid vigtigt, at man får talt om, hvilken slags hund, der passer til familien’, understreger dyrlæge i Fødevarestyrelsen Tom Bengtsen.

‘Skal vi have en meget aktiv hund eller en mere rolig, og hvor stor en hund passer til os? Samtidig er det en god idé lige at dobbelttjekke, om alle i familien nu også er klar til at være sammen om ansvaret for at lufte hunden mellem tre og fem gange om dagen – uanset vejret’, lyder det fra Tom Bengtsen.

Han understreger, at langt de fleste hundeejere har masser af daglig glæde af at have hund, men at man ikke må undervurdere de forpligtelser, der følger med.

Eksempelvis er det langt fra gratis at have hund.

Fødevarestyrelsen skønner, at det over ti år kan koste mellem 120.000 -180.000 kroner at være hundeejer, bl.a. til dyrlægebesøg når hunden skal vaccineres eller have ormekur. Læg dertil udgifter til professionel pasning, hvis hunden skal på en kennel i ferierne.

Køb aldrig en hund ubeset

Tom Bengtsen advarer mod at forsøge at spare penge ved at købe en gadehund.

‘Her risikerer du allerede de første uger at skulle ofre store summer til dyrlægeregninger, fordi hundene kan have levet under kummerlige forhold. Det samme gælder for hunde fra de berygtede hvalpefabrikker, som er fundet både i Danmark og i udlandet. Sådan et liv kan have påvirket hundens psyke, så den er blevet både sky og aggressiv. Derfor advarer vi mod, at man køber en hund ubeset’, siger Tom Bengtsen.

‘Det er helt afgørende, at man besøger hvalpen, inden man køber den. Så man kan se, hvor hvalpen er vokset op, og vurdere, om man har tillid til dem, som har haft ansvaret for hvalpen’, forklarer Tom Bengtsen.

Læs flere gode råd til køb af hund HER.

Kilde: Rådene er lavet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening og Dansk Kennel Klub.

Først publiceret: 17. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret 18. februar 2022 kl. 13:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

og