Hvornår skal du være opmærksom på indbrud?

Der sker indbrud i boliger hver dag året rundt, men hvornår på året, hvilke dage, og hvilke tidspunkter på døgnet er der flest indbrud? Få svar her.

Der er stor forskel på, hvornår på året og i døgnet, at der sker flest indbrud i boliger i Danmark. Det viser flere indbrudsstatistikker.

Oplysningerne i denne artikel stammer fra beregninger, som Det Kriminalpræventive Råd (DKR) har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik over indbrud fra 2009-2015. En særkørsel over indbrud i julen, som Danmarks Statistik har lavet, samt en undersøgelse fra Forskningsenheden i Justitsministeriet. Den sidste undersøgelse over, hvornår på døgnet indbrud begås, er dog fra 2004, og derfor er det ikke sikkert, at resultaterne fra den stadig er gældende.

Hvilket tidspunkt på året er der flest indbrud?

  • De mørke måneder. I december, november og oktober anmeldes der flest indbrud i boliger. Også i januar og februar er der flere indbrud end i alle de lyse måneder inklusive sommerferien. Det skyldes blandt andet, at tyvene på grund af mørket har mindre risiko for at blive opdaget, når de prøver at bryde ind.
  • Jul og nytår er uden sammenligning den tid på året, hvor der sker flest indbrud, da mange ikke er hjemme på det tidspunkt.
  • Juleaftensdag er klart indbrudstyvenes travleste dag, men der er også mange indbrud 23. og nytårsaftensdag 31. december.
  • I april, maj og juni sker der færrest indbrud, fordi mange opholder sig mere ude, og det forstyrrer tyvene.

Hvilken dag er det flest indbrud?

  • Fredag er indbrudstyvenes mest aktive dag, men lørdag er også travl.
  • Der er færrest indbrud søndag.

Det skyldes, at mange tager af sted på weekendtur, for eksempel i sommerhus eller på besøg hos familie og venner. De tager ofte afsted fredag og kommer hjem til deres bolig igen søndag.

Hvilket tidspunkt på dagen er der flest indbrud?

  • Der begås flest indbrud om formiddagen. Klokken 11, 12 og 10 er de tidspunkter på døgnet, hvor der er flest indbrud. Også klokken 19, 18 og 20 er der forholdsvist mange indbrud.
  • Der er klart færrest indbrud om natten og tidlig morgen.

Bolius - få gratis råd om din bolig

SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

Først publiceret: 29. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 19. december 2022 kl. 12:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

og