Dine apps lytter med: Undgå det sådan her

Flere apps på din smartphone kan have adgang til din mikrofon, uden at du tænker over det. It-eksperter guider dig her til, hvordan du sikrer dig mod det.

Du kan tjekke om du selv har givet mobilen lov til at "lytte med", når du ikke bruger den.

Har du fornemmelsen af, at din smartphone har lyttet til dig, når du scroller på Instagram og pludselig får en annonce for den sofa, du lige har talt med din partner om at købe?

Så kan der være noget om mistanken. Nogle apps, du henter ned på din smartphone, vil nemlig gerne have adgang til din mikrofon. Og accepterer du betingelserne uden at læse dem, er der en mulighed for, at appen lytter med og i sidste ende sælger dine data til annoncører.

Nogle apps vil gerne have adgang til din mikrofon uden nogen åbenlys årsag, og her er det vigtigt, du tager et ekstra tjek, siger it-sikkerhedsekspert Peter Kruse, der også er medstifter af sikkerhedsfirmaet CSIS.

Hvem stoler du på?

– Allerførst skal man finde apps, hvor man ved, at man kan stole på dem. Google eller Trustpilot er din ven til at søge på, om firmaet har været involveret i sporing, for eksempel lokationssporing.

Tjek om dine apps aflytter dig

* Vælg et tilfældigt emne, som ikke kan forbindes til dig, og som du aldrig taler om.

* Lad ikke din telefon kende til emnet. Søg ikke efter emnet, og vær sikker på, at du aldrig har søgt på det.

* Vælg så en række nøgleord, som du forbinder med emnet.

* Tal om emnet og nævn nøgleordene, mens du er tæt på din telefon. Din telefons eneste adgang til emnet skal være via din tale.

* Nu skal du gå på din smartphone og holde øje med, om der begynder at poppe reklamer op for emnet. Gør der det, så er det sandsynligvis din smartphone, der har brugt mikrofonen.

Kilde: vpn-tjenesteudbyder NordVPN.

Hvem leverer det, og hvad står der i betingelserne for at bruge den?

– Grunden til, at det her findes så udbredt, at der bliver lavet overvågning og målrettet reklame, er, at det er lykkedes apps at gemme det i betingelserne. Når du så accepterer det, så har du samtidig sagt: “Ok, det vil jeg godt være med til”, siger Peter Kruse.

Har du selv givet lov

Vil du undersøge, om du allerede har givet en app lov til at bruge mikrofonen, skal du ind under din smartphones indstillinger i menuen generelt, hvis du har en iPhone. Hvis du har en Android-telefon, ligger det under apps.

Det fortæller Bjarke Alling, der er formand for Cybersikkerhedsrådet, der er et rådgivningsorgan under Digitaliseringsstyrelsen.

– Du kan finde appen og se direkte, hvilke tilladelser du har givet appen. Må den se dine fotos eller lytte med på din mikrofon?

Et andet trick er at tjekke, hvor meget data appen bruger, siger Peter Kruse.

– Du kan gå ind under indstillinger og se, hvor meget data den sender ud, og hvor tung den er at køre. Jo mere data, den sender ud, desto mere kan du undre dig over, hvorfor den gør det.

– Hvis du har en app, der bruges til at lave billedredigering, som sender mange, mange gigabyte data ud ad din telefon hver dag, så bør du spekulere over, hvorfor gør den det. Start med at google den, siger Peter Kruse.

Brug din sunde fornuft

Din sunde fornuft er et godt redskab, hvis du vil sikre dig, at du ikke henter apps, der vil bruge din mikrofon til andet end det, du har brug for, siger Bjarke Alling.

– Hvis det er Zoom eller Skype, så ville formålet med appen blive en smule begrænset, hvis du ikke giver den lov til at bruge mikrofonen. Men det ville se underligt ud, hvis MobilePay bad om at få lov til at bruge din mikrofon, siger han.

Vær altid skeptisk, siger Peter Kruse.

– Spørg dig selv: “Hvorfor vil den her app have adgang til min mikrofon?”.

Grundlæggende mener Bjarke Alling ikke, at man skal være nervøs for, at ens apps aflytter en. Og gør de det, så har man selv accepteret det i betingelserne.

Han bemærker dog, at Android er langt mere ukontrolleret end Apple.

– Android-verdenen er gennemgående mere det vilde vesten. Apple er mere kritiske og kontrollerer tingene benhårdt. Der er ikke de samme sikkerhedsbrud, siger Bjarke Alling.

Først publiceret: 27. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 13:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

og