Norges konge fik først mobil under corona

Den norske kong Harald afslører, at han fik mobil under corona, fordi han var så afskåret fra omverdenen.

Norske kong Harald er en humoristisk herre med en stor portion selvironi. Det afslørede han i sin tale ved Stortingsmiddagen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB, Ritzau Scanpix

Under Corona pandemien følte den norske kong Harald sig tvunget til at tage det store spring fra fastnettelefon til mobiltelefon, fordi han var isoleret på slottet i Oslo.

Det afslørede han under stor morskab ved Stortingsmiddagen forleden aften.

Kongen holder altid tale under Stortingsmiddagen, og altid med en stor portion humor og ironi. Og på det punkt svigtede han heller ikke i år.

Kong Harald fortalte, at pandemien havde tvunget ham til at tage ny og moderne datateknologi i brug, fordi det var nødvendigt for at holde kontakt med den nærmeste familie.

-Så stor var glæden i familien, da jeg fik mobiltelefon. Det tog mig bare 40 år, sagde kongen til stor morskab.

Statsråd på fastnettelefon

Alle kender til, at kongen ikke har mobiltelefon, for under pandemiens første nedlukning i marts 2020 ledte kong Harald nemlig statsrådet på en fastnettelefon.

Journalisten Kristi Marie Skrede har skrevet om den norske kongefamilie for NRK (svarer til vores DR, red.) i 15 år, og hun fortælle, at det er ganske rigtigt, at kongen ikke er nogen ivrig mobiltelefonbruger.

-I modsætning til dronning Sonja har kong Harald ikke vist interesse for at følge med den teknologiske tidsalder. Dronning Sonja har både et applewatch og en iPad, og hun er opdateret på it. Men kongen har indtil nu hele tiden sagt, at det interesseret ham ikke at følge med digital, siger Kristi Marie Skrede.

-Det var især tydeligt under et statsbesøg i 2016 i Finland, hvor norsk spilindustri skulle promoveres. Da tog dronningen sin mobil frem og var straks med på data-spillet, mens kongen satte sig ned og så på.

Vores egen danske dronning Margrethe har i øvrigt også valgt mobilteknologien fra, mens hendes afdøde ægtemand, prins Henrik, var meget glad for mobiltelefonen og dens muligheder. Der har endda i mange år gået et stædigt rygte om, at den mobiltelefon, der ringede under dronning Ingrids begravelse i Roskilde Domkirke i november 2000, var prins Henriks.

Tillykke til kvinderne

Årets Stortingsmiddag var i øvrigt den første i to år på grund af coronapandemien.

Kongen ønskede også det norske Storting tillykke med den nye kvinderekord. Der er nemlig 76 kvinder i det nye Storting, hvilket svarer ti 45% af de folkevalgte.

-Her i kongefamilien er den kvindelige repræsentation hele 50%. Ved afstemninger er den ofte meget mere. Men hvordan det er muligt, er jeg usikker på, sagde kongen, mens gæsterne slog en høj latter op.

Først publiceret: 2. november 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 11:13

Se, hvad vi ellers skriver om: