Se billederne: Margrethe fejrer jul med børnebørn

Se billederne af børnebørnene hjælpe deres farmor, dronning Margrethe, med at pynte juletræet i år på Marselisborg Slot, og læs hvordan dronningen og hendes to søstre, prinsesse Benedikte og eks-dronning Anne-Marie fejrer julen iår.

Dronningen glæder sig helt sikkert til at fejre juleaften i morgen med fire af sine børnebørn. Foto: Axel Schutt, Midtjyske Medier, Ritzau Scanpix

Traditionerne bliver holdt i hævd, når det er dronning Margrethe, der står for juleaften.

I år er det kronprinsfamilien, der holder jul sammen med dronning Margrethe, og det foregår som altid på Marselisborg Slot ved Aarhus. Sidste år skulle dronningen helt ekstraordinært have været gæst hos sin yngste søn, prins Joachim, og hans familie på Schackenborg Slot i Sønderjylland, men på grund af Covid-19 epidemien, blev planerne i sidste øjeblik ændret, og hele julefesten flyttede “hjem” til dronningen på Marselisborg Slot.

Joachim i Paris

For nogle år siden blev dronningen fotograferet ved sit julebord af Aarhus Stiftstidende. Foto: Axel Schutt, Midtjyske Medier, Ritzau Scanpix

I år holder prins Joachim og hans hustru, prinsesse Marie, jul i Paris, hvor de jo bor nu.

Sammen med Joachim og Marie er selvfølgelig deres to fælles børn, prins Henrik og prinsesse Athena, og juleaften fejres sammen med prinsessens franske familie og alle de franske juletraditioner, som den familie nu har. Dog har prinsesse Marie aldrig lagt skjul på, at hun er særdeles glad for flæskesteg med sprød svær, så det kan jo være, at det sniger sig med på det franske julebord.

Mary syg med corona

Kronprinsesse Mary var så uheldig at få corona i forrige uge. Men meget tyder på, at kronprinsessen er rask og frisk igen, for hun er nemlig fotografen, der har taget billederne af de kongelige børnebørn, der pynter juletræet med dronningen på Marselisborg Slot.

Prins Christian på stigen og hans tre søskende hjælper dronningen med julepynten i år på Marselisborg slot. Foto: Kongehuset.. Sammen med kronprinsessen og kronprinsen kommer også deres fire børn, prins Christian, 16, der til daglig går i gymnasiet på Herlufholm Kostskole ved Næstved, prinsesse Isabella, 14, samt tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine, 10 år.

Når dronningen er vært juleaften på Marselisborg Slot, så er tingene som de plejer at være, men dog med små variationer.

Der er altid et meget stort juletræ, men det står ikke midt i stuen – eller balsalen, når det er et kongeligt slot! – men ude ved væggen. Det med at danse rundt om juletræet er ikke noget, som dronningen har dyrket.

Men der bliver sunget “Højt fra træets grønne top”, og der bliver også altid sunget en salme bagefter, før der pakkes gaver op.

Det er ofte dronningen selv, der pynter juletræet selve juleaftensdag. Men med fire børnebørn i huset, så fik hun i år en hjælpende hånd med arbejdet.

Det er også dronningen selv, der pynter julebordet, hvor alle syv skal spise juleaften.

I en udsendelse for et par år siden fortalte dronningen, at hun selv laver det mest af pynten til julebordet.

-Julebordet pynter jeg altid selv, og jeg laver selv det mest af julepynten. Det har jeg gjort siden barndommen. Jeg prøver at dække forskelligt fra år til år. Jeg er ikke så god til gentagelser. Men jeg vælger ofte det blå tema, og dækker med det musselmalede stel, som fandtes her, da vi kom, sagde dronningen og hentyder til, da hun og prins Henrik fik slottet ved Aarhus i bryllupsgave af sine forældre i 1967.

Julemiddagen er også altid den samme i dronningens hus… eller slot. Risengrød med hvidtøl til. Så glad er dronningen for risenbrød, at hendes gave til begge sønner for en del år siden, var en stort grødfad, som hun selv havde dekoreret.

Efter risengrøden er det tid til den store gås med alt hvad der hører sig til sådan en, og endelig slutter middagen med den engelske plumpudding – en tradition, som trækker sig tilbage til dronning Ingrids engelske mor, kronprinsesse Margareta.

Prinsesse Benedikte

-Når familien samles på slottet i juledagene, skal børn og voksne kunne mærke den magiske stemning, som hører juletiden til. Især for min mormor og min mor, var julen en meget vigtig tid på året. Familien skulle samles til
hygge og nærvær omkring julebordet, som altid var fantasifuldt udsmykket, til stor glæde for os alle”, fortalte prinsesse Alexandra forleden på et opslag på det sociale medier, Instagram.

Dronningens søster, prinsesse Benedikte, skal for anden gang holde jul hos sin ældste datter, prinsesse Alexandra, og hendes mand, greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille på hans idylliske Egeskov Slot på Fyn.

Prinsesse Alexandra og greve Michael blev gift i 2019, og det er tydeligt, at prinsesse Benedikte er særdeles glad for sin nye svigersøn, og måske ikke mindst, at hendes datter nu bor i Danmark.

Prinsesse Benediktes to døtre, Alexandra og Nathalie, blev begge danske statsborger for en snes år siden. Hendes søn, prins Gustav, der har arvet familien besiddelser i Tyskland, er selvfølgelig stadig tysk statsborger.

-Jeg skal holde jul hos min datter og svigersøn på Fyn. Jeg ser frem til julen i det hele taget og traditionerne. Jeg har været der én gang til jul for et par år siden. Så det er min datter, der bestemmer, hvordan hun vil have det. Sådan er det jo – den der holder, bestemmer, sagde prinsessen med et glimt i øjet til Billed-Bladet forleden.

Eks-dronning Anne-Marie

Dronning Anne-Marie og kong Konstantin til fest for kronprins Frederik i 2018. Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix.

Dronningens yngste søster, eks-dronning Anne-Marie af Grækenland, der som den eneste af de tre kongelige søstre endnu har sin mand, har til gengæld nogle bekymrende dage her op til julen.

Hendes mand, 81-årige eks-kong Konstantin af Grækenland, blev indlagt den 15. december på Kranidi Health Center, hvor man frygtede, at han havde fået en blodprop. Senere samme dag blev Konstantin kørt i ambulance til et privathospital i Athen sammen med eks-dronning Anne-Marie og sin mellemste søn, prins Nikolaos, der også bor i Athen.

Konstantins kommunikationsperson har siden fortalt, at det ikke drejede sig om en blodprop, men om en særlig slem lungebetændelse.

Eks-kong Konstantin har i en del år haft problemer med at gå, og allerede i 2018 ved kronprins Frederiks 50 års fødselsdag på Christiansborg Slot blev eks-kong Konstantin kørt ind til festen i en kørestol.

Eks-kong Konstantin har både fået en bypass operation i hjertets kranspulsåre samt en ny hjerteklar tilbage i 2009.

 

 

 

 

Først publiceret: 23. december 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 12:48

Se, hvad vi ellers skriver om: