Helle Thorning-Schmidt: Mit barn er hverken dreng eller pige

Helle Thorning-Schmidts datter, Camilla, hedder nu Milo, og definerer sig hverken som dreng eller pige, fortæller den tidligere statsminister. "Det har jeg lært en hel del af", siger hun.

Helle Thorning-Schmidts to børn, Johanna og Milo, var selvfølgelig med, da hun forleden havde reception på sin nye bog, "Blondinens betragtninger". Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, havde flere ting på hjertet, da hun skrev sin nye bog, “Blondinens betragtninger”, der netop er udkommet på Forlaget 28B.

Dels ville hun gerne “stemple ind i Metoo-debatten”, som hun skriver, før alle blev træt af at høre om det. Derfor fortæller hun i bogen om flere af de kønsoverskridende oplevelser hun har haft gennem årene. Som f.eks. da den 75-årige franske eks-præsident, Valéry Giscard d’Estaing, for 20 år siden pludselig lod sin hånd glide ned over Helle Thorning-Schmidts lår under en officiel middag.

Men i bogen fortæller hun også om en meget privat ting i sit liv, som hun helt sikkert har fået sit barn, Milos tilladelse til at fortælle.

Camilla blev til Milo

22-årige Milo er nemlig født som Helle Thorning-Schmidts datter, Camilla. Men i dag definerer hun sig hverken som dreng eller pige; har skiftet navn til Milo, og det er noget, som Helle Thorning-Schmidt har lært meget af, siger Danmarks statsminister fra 2011 til 2015 selv i et interview i denne uges Alt For Damerne.

”Milo definerer sig hverken som dreng eller pige. Nogle dage vågner hun op og føler sig som en dreng og andre gange som pige. Det må jeg jo bare respektere, fordi jeg elsker hende.”

”Lige i starten, da hun som 15-årig fik en erkendelse af at være mere interesseret i piger end i drenge, tænkte jeg først ”hvorfor har jeg ikke set det før” og så ”åh, det bliver måske lidt besværligt for hende”. Og det har jeg tænkt i mange situationer, for hun vælger en sværere vej end så mange andre. Hun vælger at gå klædt på sin egen måde, og det kan blive svært for hende som menneske.”

Stolt af sit barn

”Men jeg var også stolt af, at hun føler, at hun kan leve det liv, hun gerne vil, og tænkte på de mange, mange unge mennesker fra andre lande, som går og skjuler for deres forældre, hvem de i virkeligheden er, og alle de mennesker gennem historien, der har skullet skjule, hvem de elsker. Jeg er glad for, at vi bor i Danmark, og at vi som hendes forældre kan være med på den rejse. Jeg tror, hun har haft nemt ved at tale med os om det og altid har vidst, hvor vi stod, og kunnet regne med os”, siger Helle Thorning-Schmidt til Alt For Damerne.

Helle Thorning-Schmidts barn bruger stadig pronomenet “hun”, men hun og hendes venner flyder frit mellem kønnene, og Helle Thorning-Schmidt føler, at hun hele tiden lærer noget nyt ved at tilbringe tid sammen med dem.

Jeg har lært af det

”Vi snakker om pronomener, krav til kvinders kroppe, seksualitet og seksualundervisning, hvad ja og nej betyder for unge kvinder. Hvordan kvinder stadig udskammer hinanden ved at slutshame – der er mange ting, de er optaget af, og som vi kan lære noget af.”

”Mange i min generation er irriterede over, at nu skal man beskrive sig selv som ciskønnet og forholde sig til pronomener og det ene og det andet. Jeg har lært, at det at lære noget nyt – også selv om jeg ikke forstår det i starten – kan være positivt og udfordrende for min hjerne”, siger Helle Thorning-Schmidt, der indrømmer, at det også har taget hende lang tid at blive dus med, at køn er flydende.

Kilde: Alt For Damerne, ALT.

Først publiceret: 9. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:52

Se, hvad vi ellers skriver om: