Badedystens Micki Cheng: Mine forældre pressede mig voldsomt

Micki Chengs forældre har altid ønsket, at han skulle blive læge eller advokat og tjene mange penge, som de ikke selv opnåede. Men han gik en anden vej, og det lærte forældrene at acceptere.

Micki Chen er rystende nervøs hver fredag, når han går på dansegulvet med Jenna Bagge. Foto: Henrik Ohsten/TV2

Hver fredag træder den tidligere Bagedyst-finalist Micki Cheng rystende nervøs ind på gulvet i “Vild med dans” med sin dansepartner, Jenna Bagge.

Men når først han står på gulvet, så forsvinder nervøsiteten, og det eneste, han fokuserer på, er at gøre det godt, fortæller han.

Det er en følelse af at skulle leve op til noget, som hele livet har forfulgt ham.

For Micki Chengs kinesiske far og vietnamesiske mor har hele livet ønsket, at han skulle blive læge eller advokat og tjene en masse penge. Noget, arbejderfamilien aldrig selv opnåede, som han beskriver det.

Forventninger til den eneste søn

– I asiatisk kultur er det meget det der med, at børnene skal forsørge forældrene senere i livet, fortæller Micki Cheng.

– I og med jeg var den eneste søn, var der kæmpe forventninger til, hvad jeg skulle med mit liv. Jeg skulle have en god uddannelse og tjene en masse penge, så jeg kunne skabe mig det liv, som mine forældre aldrig fik, siger Micki Cheng.

Hans far kom til Danmark fra Hongkong, mens hans mor kom til landet efter Vietnam-krigen.

Faren åbnede en grillbar i Aalborg. Moren fik et job hos ham. De blev et par, og inden længe blev Micki Cheng født.

– Mine forældre var hardcore arbejderklasse uden nogen længere uddannelse. De har altid vidst, at man skulle arbejde hårdt. De pacede mig rigtig meget til at blive det bedste, jeg kunne blive, siger Micki Cheng.

En tung burde

Men det var en tung byrde at bære, og det tyngede ham som ung. Kom han hjem fra skole med et 11-tal, sagde moren, at han kunne gå efter et 13-tal næste gang.

– Dengang jeg var i det, syntes jeg, det var svært, når jeg havde gjort det bedste, jeg kunne. Jeg gad bare godt, at nogen sagde: “Du er dygtig” i stedet for at blive banket i hovedet, siger han.

Micki Cheng er i dag landskendt. Han nåede finalen i “Den store bagedyst”, har haft tv-værtsjob på DR Ultra, skrevet flere bøger om kager og er nu med i “Vild med dans”. Succesen kom efter gennembruddet i “Den store bagedyst” i 2015.

Han valgte en anden retning, end forældrene ønskede, og det har bragt ham til et sted, hvor han kan leve af sin passion.

I begyndelsen havde forældrene svært ved at acceptere, at han ikke uddannede sig til læge eller advokat. Men lige så stille gik det op for dem, at Micki Cheng kunne få succes med noget, han er glad for at lave.

– Jeg fandt ud af, jeg skulle lave noget, jeg kunne lide. Og da det gik op for mine forældre, gik de fra at være mekaniske til at være mennesker, hvis man kan sige det, fortæller Micki Cheng.

– De fandt lige så stille ud af, at succes ikke nødvendigvis handler om flotte titler og mange penge. Det blev et vendepunkt. Også for mig. Jeg har altid haft et distanceret forhold til min familie, fordi vi har haft det her pacer-forhold af en art, siger han.

Alligevel havde de dog svært ved at forstå, hvorfor han kørte i en Suzuki Wagon, når han nu var på tv.

Ikke rig af TV

– Da de så mig på tv, var det første, de spurgte om, om jeg så ikke var rig nu. Jeg kunne fortælle dem, at det var jeg ikke. Men i Asien er du toppen af eliten, hvis du laver tv. Sådan er det ikke i Danmark. Det tog noget tid for dem at opfatte det.

I dag mener han, at forældrenes pres har været med til at forme ham, og at det til dels har ført ham til, hvor han er i dag. Til en vis grad vil han også selv pace sine egne børn, hvis han skulle få nogen, siger han.

– Som yngre hadede jeg det som pesten. Men jeg kan mærke, at det faktisk har formet mig meget på den måde, som jeg er i dag. Når jeg sætter mig noget for, så går jeg 120 procent efter det, for der er ikke nogen grund til at gøre noget halvt, siger han.

Micki Chengs far døde af kræft for fire år siden, men Micki Chengs mor har set ham danse i “Vild med dans”.

– Nu er hun glad, hvis jeg er glad. Det giver mig en accept. Så er det fedt at leve sit liv, siger han.

Han drømmer om at nå frem til Knæk Cancer-runden i “Vild med Dans” 29. oktober, hvor danserne indtager Det Kongelige Teater. Han vil tænke på sin far, hvis han kommer så langt.

– Min far døde af kræft juleaften. Mit store mål er at få lov at komme videre til Knæk Cancer-ugen. I den uge må man dedikere en dans til nogle, og jeg vil dedikere den til min far. Det vil betyde sindssygt meget, siger Micki Cheng.

/ritzau/

Først publiceret: 8. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:51

Se, hvad vi ellers skriver om: