Vind bogen: Alle vi børn af fru Brath

Thomas Ubbesen opsøger sine gamle klassekammerater og giver i bogen et eksempel på, hvordan vi som mennesker allerede som små påvirker hinanden.

Thomas Ubbesen har skrevet sine erindringer om en barsk skolegang.

Thomas Ubbesen kom som dreng til Sønder Ydby fra den store by Frederikshavn og skulle som en fremmed fugl – hans far var kaptajn, og familien havde rejst mange steder i verden – finde sin plads blandt landmandsbørn i den lille forskole.

Men i skolen herskede fru Brath – en humørsvingende diktatorisk lærer, som foretrak børnene fra de store gårde og underkuede de fattiges børn. Hun lærte dem med stor nidkærhed historie og kristendom fuldstændig blottet for engagement i de børn, hun var sat til at tage hånd om.

Også børnene imellem var omgangsformen barsk. Drenge og piger legede adskilt, og man behandlede de svage nådesløst.

Opsøger klassekammerater

Thomas Ubbesen fortæller først sin version af historien i bogen “Alle vi børn af fru Brath”, som også præges af en voldelig far derhjemme.

Dernæst tager vi i sommeren 2020 med tilbage til Thy, hvor Thomas opsøger sine gamle klassekammerater og genser egnen.

Det bliver et smerteligt møde med mennesker, der i dag er midt i tresserne, men alle dybt påvirkede af den sadistiske lærer, som indledte en skoletid, der for de flestes vedkommende forblev elendig. I Thy får han også svar på, hvad der siden hændte Fru Brath.

Vi får et billede af udviklingen i Danmark fra 1960’erne og til i dag og ser, hvordan Udkantsdanmark langsomt er afviklet og landbruget transformeret fra en vigtig søjle i samfundslivet til en lukket industri. Men vigtigst af alt giver historien en indsigt i, hvor dybt vi som mennesker allerede fra små påvirker hinanden.

Vind bogen

“Alle vi børn af fru Brath” er netop udkommet på forlaget Gyldendal, og den koster 250 kroner.

Forlaget Gyldendal og SeniorNews udlodder tre eksemplarer af bogen i en læserkonkurrence, og du kan deltage ved at udfylde kuponen herunder.

Vinderne bliver udtrukket tirsdag 29.september 2021.

Vindere er Mona Brenøe, Hvidovre, Flemming Mølby Nielsen, Herning og Kirsten Evers, Middelfart. 

Først publiceret: 22. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

og