Ny bog om dronningens far “Frederik i flåden”

I den nye bog, “Frederik i flåden”, fortæller de tre marinehistorikere Rasmus Dahlberg, Søren Nørby, og Jakob Seerup historien om Frederik 9.s lange liv på havet.

For 100 år siden, den 20. september 1921, blev Danmarks kronprins, den senere kong Frederik 9., udnævnt til sekondløjtnant i Søværnet og indledte en karriere som officer i den danske flåde. Søen havde kronprinsen selv valgt, og her havde han følt sig hjemme, siden han som barn vaskede dæk på kongeskibet Dannebrog.

Livslang kærlighed til søen

For en dansk kronprins var det unikt at blive søofficer. Men den unge Frederik var på rette kurs, og hans tid som tjenstgørende var med til at definere ham som menneske. Han var værdsat af sine kolleger som en dygtig officer, der førte sit skib med sikkerhed og ledte mandskabet med respekt og tillid. Og han var afholdt for sit engagement, sin ligefremme facon og sit gode humør.

Da Frederik i 1947 blev konge, måtte han sige farvel til karrieren i Søværnet, men livet igennem holdt han kontakten til gamle venner i flåden, optrådte i Søværnets uniform og inspicerede fartøjer og unge kadetter med et skarpt øje. Kongen nød også at tage kommandoen om bord på kongeskibet, når det sejlede til Grønland eller lagde til i danske havnebyer – hvor hans foretrukne morgenbad foregik med en spuleslange på dækket.

Den nye bog er også krydret med små citater af dronning Margrethe, ligesom bogen er rigt illustreret med fotografier fra kong Frederiks virke som sømand.

Vind bogen

Rasmus Dahlberg, Søren Nørby og Jakob Seerups “Frederik i flåden” udkommer 21. september og koster 300 kroner.

Sammen med forlaget GAD udlodder SeniorNews tre eksemplarer i en læserkonkurrence. Konkurrencen er afsluttet.

Vindere er Annegrethe Lundholm, Aabenraa, Allan Madsen, Slangerup og Christa G. Nielsen, Rønne.

Først publiceret: 15. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:32

Se, hvad vi ellers skriver om: