Alzheimer-ramt Søren Krarup fra DF gik i radioen

Se hvad han snakkede om i programmet "Slotsholmen", før DR trak programmet tilbage. Det skete straks datteren Marie Krarup ringede til DR og oplyste om sin fars tilstand.

Folketingsvalg2011. Valgaften hos Dansk Folkeparti på Christiansborg torsdag 15. september 2011. Her Marie og Søren Krarup. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2011)

“Vi var på ingen måder klar over, at Søren Krarup havde en Alzheimer-diagnose, da vi gennemførte interviewet. Vi vidste heller intet om det, da vi bragte interviewet på P1 torsdag formiddag. Havde vi haft denne viden – eller den mindste mistanke i den retning – ville vi have handlet anderledes”, siger redaktionschef Michael Elsborg til Ekstra Bladet.

DR blev kontaktet af hans datter, Dansk Folkeparti-politikeren Marie Krarup, efter det politiske magasinprogrammet “Slotsholmen” var bragt på direkte radio torsdag formiddag. Og straks derefter besluttede redaktionen at fjerne programmet på DR’s platforme, ligesom programmet også blev fjernet fra DR’s podcast.

Talte om forfaldet i DF

Den 83-årige Søren Krarup deltog i radioprogrammet “Slotsholmen”, hvor han fortalte om forfaldet i Dansk Folkeparti. Og han oplyste på intet tidspunkt journalisten på programmet om, at hans led af demenssygdommen, Alzheimers.

Efter udsendelsen blev journalisterne kontaktet af hans datter, Marie Krarup, der fortalte om faderens demens-sygdom. Senere på dagen fortalte Marie Krarup også selv på de sociale medier at hendes far var ramt af af Alzheimers sygdom, en frygtede neuro-degenerative sygdom, som er skyld i to ud af tre demenstilfælde herhjemme.

‘Min far, Søren Krarup, bliver lige nu bedt af journalister fra DR om at forholde sig til Dansk Folkepartis situation. Jeg har bedt dem lade være med at henvende sig, eftersom min far desværre har en Alzheimer-diagnose,’ skriver Marie Krarup bl.a. på Facebook.

‘Det er ikke rimeligt at bruge en person i den tilstand i politik. Derfor bør DR naturligvis ikke bruge optagelsen. Det er svært nok i forvejen for ham selv og de pårørende at skulle leve med en sådan diagnose”, skrev Marie Krarup om programmet.

Rettede smed for bager

Marie Krarup rettede dog smed for bager, da ingen på DR eller på radioprogrammet var bekendt med Søren Krarups sygdom.

DR’s presseafdeling oplyser til Ekstra Bladet, at man først efterfølgende blev bekendt med Marie Krarups indvending, hvorefter programmet i al hast blev fjernet fra hjemmesiden.

Marie Krarup oplyser på Facebook, at hun er tilfreds med DR’s beslutning.

Michael Elsborg, redaktionschef hos DR Nyheder, forklarer i en kommentar til opslaget, at de hos DR ikke var klar over Søren Krarups diagnose.

“Havde vi haft denne viden – eller den mindste mistanke om den (diagnosen, red.), ville vi have handlet anderledes. Nu her efter at du henvendte dig til mig (Marie Krarup ringede til DR, red.), da interviewet blev bragt, har jeg og vi på DR besluttet, at interviewet ikke viderebringes på andre af DR’s platforme, ligesom det vil blive taget ud af podcastudgaven af Slotsholmen.”

Siden tilbagetrækningen har Dansk Folkepartis pressechef, Jesper Beinov, udsendt en meddelelse til Folketingets Presseloge, hvori partiet på vegne af familien beder om, “at alle afholder sig fra at kontakte ham”.

Først publiceret: 9. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:28

Se, hvad vi ellers skriver om: