Derfor styrtdykker sommerhus-salget nu

Hverdagen er kommet tilbage, og vi har ikke mere tid til at læse boligannoncer mere. Og boligerne er også blevet for dyre.

Hverdagen trænger sig på, og vi har ikke mere tid, lyst eller råd til at kigge på sommerhus

Ejendomshandlere har i flere måneder meldt om stor opbremsning i salget af alle typer af fast ejendom. Men nu er der kommet nye salgstal fra Boligsiden.dk, og de afslører at én type ejendom er stoppet fuldstændig op.

Ejendomsmæglerne i Danmark har haft en historisk travl periode under corona-epidemien, men nu bliver der underskrevet betydeligt færre købsaftaler. Og en type ejendom er styrtdykket i danskernes interesse; nemlig sommerhuse.

Det er fjerde måned i træk, at boligsalget faldt i juli – og det gælder både huse, ejerlejligheder og sommerhuse – og juli i år var salget af fast ejendom 20% under antallet af ejendomshandler i 2020, fortæller Boligsiden. I alt fik 7.811 boliger nye ejere i juli i år. Det er næsten samme niveau, som der var før corona-epidemien. I juli 2019 blev der f.eks. solgt 7.684 boliger.

»Juliresultatet afspejler derfor også, at boligmarkedet har bevæget sig i et mere naturligt tempo denne sommer,« siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

»Vores hverdag ligner mere og mere sig selv med fritidsaktiviteter, cafébesøg, fysisk fremmøde på arbejde, og så er der ikke længere helt så meget overskud til at fokusere på boligen,« påpeger Boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit i forbindelse med de nye tal.

38% færre sommerhushandler

Sammenligner man antallet af handler i juli i år med juli 2020, er der solgt 12 procent færre huse og 26 procent færre ejerlejligheder. Sommerhusene tegner sig for det absolut største fald i handelsaktiviteten på 38 procent.

»Sommerhusene blev bogstaveligt talt revet væk i sommeren 2020. Derfor er det heller ikke overraskende, at vi nu ser det største dyk i salget for netop denne boligtype. Til gengæld er årets julisalg af både sommerhuse og lejligheder nogenlunde på niveau med salget i samme måned i 2018 og 2019,« oplyser Birgit Daetz.

I juli blev der solgt 940 sommerhuse mod 1.520 i samme måned sidste år, 1.047 i juli 2019, 923 i juli 2018 og 874 i juli 2017.

Ser man på årets første syv måneder, ligger sommerhussalget dog stadig højt med i alt 9.891 handler mod 9.606 i samme periode sidste år. Det samme gælder handler med huse og ejerlejligheder. Men det skyldes altså især årets første måneder, hvor der var ekstremt meget fart på boligmarkedet.

“På sommerhusmarkedet har de store prisstigninger og muligheden for igen at rejse ud i verden halveret efterspørgslen på sommerhuse hen over de seneste måneder”, fortæller Boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

Læs mere om Boligsiden.dks tal for salg af fast ejendom HER

Først publiceret: 8. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

og