Nu er det bevist: Mundbind beskytter MEGET

Mundbind sendt med posten til 342.000 borgere i Bangladesh, sænkede markant smitten hos denne gruppe, viser stor undersøgelse.

Et kæmpestort forsøg har bevist, hvor effektivt mundbind beskytter mod corona.

Det var meget tvivl i begyndelsen, men nu har forskere bevist, at mundbind er meget effektiv mod coronasmitte.

Så godt beskytter mundbind, at hvis vi vil mindske udbredelsen af corona, så kan vi ikke komme udenom at bruge mundbind.

Det konkluderer en gruppe forskere efter et større projekt, der har involveret mere end 342.000 borgere i Bangladesh fordelt på 600 landsbyer.

Så entydige er resultaterne, at forskerne siger, at nu bør debatten om mundbind helt stoppe.

“Dette bør afslutte enhver form for videnskabelige debat, om hvorvidt mundbind kan være effektive i kampen mod covid-19 på befolkningsniveau”, siger Jason Abaluck fra Yale University, han er økonom og en del af ledelsen bag studiet, til Washington Post og Ekstra Bladet.

Mundbind med posten

Projekt viser, at jo flere, der bruger mundbind og jo mere mundbind bruges, jo færre bliver smittet med corona.

Forskerne tog udgangspunkt i Bangladesh, hvor der faktisk er krav om at gå med mundbind, men ikke mange gør det.

Derfor udvalgte de en kæmpegruppe på 340.000 borgere i to store gruppe. Den ene gruppe blev del af en “mundbinds-kampagne”, hvor de fik tilsendt mundbind sammen med information om hvordan det skulle bruges og fordelene ved af bruge mundbind. Det fik 42% af borgerne i gruppe til at bruge mundbindet mod 13 % før.

Efter seks måneder viste undersøgelsen, at gruppen, der havde fået tilsendt mundbund, havde 9,3% færre smittede end den anden gruppe. Resultatet blev fundet ved måling af antistoffer i borgernes blod.

Hvis endnu flere havde brugt mundbind i gruppen, ville faldet i antal smittede være endnu større, fortæller Jacon Abaluck til Washington Post.

Forskerne mangler endnu at udgive resultaterne af deres projekt, men de har valgt at gå ud med resultatet allerede nu, fordi det er vigtigt at budskabet om hvor godt mundbind virker, skal ud med det samme.

Forskerne konkluderede også af det store projekt, at kirurgiske engangsmundbind beskytter bedre end mundbind af stof.

Vækker opsigt i USA

Resultaterne har vakt en lidt furore i USA. Her er utroligt mange nemlig døde af corna, og nu er det kommet frem, at det amerikanske postvæsen faktisk var forberedt på at sende fem masker ud til hver amerikansk husstand, mens Donald Trump var præsident, men planen blev opgivet.

“Hvis vi havde fået tilsendt maskerne på samme måde (som i Bangladesh, red.) havde vi så mindsket antallet af døde fra covid, spørger bl.a. Megan L. Ranney, der er professor i nødhjælps medicin hos Brown University.

Først publiceret: 6. september 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:26

Se, hvad vi ellers skriver om: