Seniorer elsker elcykler. Men kommer ofte til skade på dem

Man skal øve sig på sin nye elcykel et roligt sted, før man spurter ud i trafikken. Det er også en god ide at skifte cykelkurven ud med cykeltasker. Det giver en balance på elcyklen.

Flere og flere seniorer kører på elcykel. Det er en god og hurtig måde at komme omkring på. Og så er det miljøvenligt og sundt alternativ til at tage bilen. Men desværre er der også en stigning i antallet af seniorer på elcykel, fortæller Rådet for Sikker Trafik.

Rådet for Sikker Trafik havde i sommer kampagnen “Sikker på cykel – hele livet” rettet mod seniorer, der cykler. Og et af de ting, som Rådet for Sikker Trafik havde særlig fokus på,  er de mange seniorer, der cykler på elcykel og alt for ofte kommer til skade på dem.

3 hurtige: Sådan forlænger du batteriets levetid

Med nogle ganske få huskeregler kan du forlænge levetiden på din elcykelss batteri:

Opbevar og oplad batteriet ved stuetemperatur
Oplad batteriet ofte – også efter korte ture
Undgå at køre batteriet helt fladt

Træn før du cykler i trafikken

Derfor er der nogle ting, man skal være opmærksom på, både når man køber en elcykel, og når man har en elcykel.

Hvis du overvejer at købe en elcykel, er det vigtigt, at du bliver fortrolig med den og træner på et sikkert sted, inden du cykler ud i trafikken.
Undersøg, om du kan køre sikkert på en elcykel. Hvis en almindelig cykel giver problemer med for eksempel balancen, kan en elcykel forværre problemet.
Du kan også hurtigt blive “fartblind”, når du har vænnet dig til elcyklen. Det er derfor vigtigt, du er opmærksom på andre og sætter farten ned, når du nærmer dig et kryds. Husk at andre i trafikken meget nemt kan komme til at undervurdere din fart.

Motoren i midten

Det er meget vigtigt, at du prøver flere forskellige elcykler før du beslutter dig. Der kan være stor forskel på elcykler.

Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at seniorer vælger en elcykel med en centermotor. Altså hvor motoren sidder ved kranken i midten af cyklen. dens køreegenskaber minder mest om en almindelig cykel og er nemmest at køre på.

Dernæst skal du blive fortrolig med at cykle på din nye elcykel, før du begiver dig ud i trafikken.
Find et rolig sted, hvor du kan øve dig og bliver fortrolig med hvordan det er at cykle på en elcykel. Ikke mindst hvor hurtigt du egentlig cykler på en elcykel. Husk at du kører hurtigere på en elcykel end de andre i trafikken.
Og så selvfølgelig: Husk cykelhjelmen!

Tasker bedre end kurv

Skal du have tasker og varer med på din elcykel, så er cykeltasker meget bedre end en cykelkurv. Jo mere vægt du har foran på cyklen, jo sværere bliver det nemlig at holde balancen.
Det er derfor en god idé at have cykeltasker bagpå cyklen i stedet for at anvende cykelkurven foran – specielt hvis du i forvejen er udfordret på din balance. Hvis du har cykelkurv på din cykel, så brug den kun til lette ting.

Først publiceret: 31. august 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:23

Se, hvad vi ellers skriver om: