Tillykke: Dronningens lillesøster fylder 75 år

Eksdronning Anne-Marie lever et stille og tilbagetrukken liv i Grækenland med sin mand. Men besøger jævnligt Danmark og sine søstre, Margrethe og Benedikte. Læs om hendes eventyrlige liv.

Eksdronning Anne-Marie bliver fejret hjemme i Grækenland af den nærmeste familie i dag. Foto: Michael Drost, Ritzau/Scanpix

Dronning Anne-Marie fylder i dag 75 år.

Da dronningens yngste søster for fem år siden fyldte 70 år, rejste begge hendes søstre, dronning Margrethe og prinsesse Benedikte, til Grækenland sammen med hendes fem børn og mange svigerbørn og børnebørn til det eksklusive Porto Heli for at fejre den populære dronning.

Der blev holdt stor fest for ekskongefamiliens mange venner og bekendte i det store hus og i parken som omringet huset, hvor parret bor i dag.

Ja, dronning Margrethe havde endda taget den danske Livgardes orkester med til Grækenland, som en overraskelse til sin lillesøster, og de kom marcherende ind i rød gallauniformen i haven spillende “Congratulations” om morgenen på fødselsdagen, mens hele familien sad om morgenbordet.

Sådan bliver eksdronning Anne-Marie ikke fejret i dag.

Dels lever Grækenland stadig under strengene corona-restriktioner end vi gør i Danmark, men samtidig er hendes mand, den 81 årige ekskong Konstantin blev ældre og hans helbred er blevet meget dårligere.

Derfor bliver fødselsdagen fejret i private ramme og med meget færre gæster. Formentlig er kun få af børnene til stede.

Den yngste søster

De tre kongelige søstre har altid været tætte, men efter dronning Margrethe og prinsesse Benedikte har mistet deres mænd og er blevet enker, er sammenholdet mellem de tre søster blevet ekstra stærkt. Så sent som i juni holde søstrene en fælles sommerferie i deres barndoms “sommerhus”, Gråsten Slot. En tradition de har taget op de sidste par år.

Prinsesse Benedikte er meget ofte i Danmark, har sin egen lejlighed på Amalienborg, og har mange officielle arrangementer og forpligtelser, og får en apanage på 1,2 million kroner om året.

Eksdronning Anne-Marie er også ofte i Danmark, men aldrig officielt. Hun besøger sine to søster jævnligt og har stadig flere gode veninder og venner fra ungdomsårene i Danmark, som hun har god kontakt med.

Et eventyrligt liv

Det er ikke kun i eventyrerne, at prinsesser og dronninger må gå så grueligt meget igennem. Den lykkelige prinsesse Anne-Marie blev, som den første og yngste af de tre søstre, gift med den flotte og charmerende græske kong Konstantin i 1964, kun få dage efter sin 18 års fødselsdag.

Men lykken holdt kort. Tre år efter måtte hun forlade Grækenland med en baby samt højgravid og i al hast efter et militærkup, efter sigende med en håndkuffert fuld af de uvurderlige juveler og smykker, som tilhøre hende som Hellenernes dronning.

Kort efter kuppet aborterede Anne-Marie i Rom, hvor parret havde slået sig ned i første omgang i landflygtighed. Senere fik parret fire børn mere, mens de boede i Rom og senere i London.

Derefter fulgte årtier med en langstrakt kamp mod den græske stat om erstatning, rettigheder, pas, og håbet om at komme tilbage til Grækenland som regenter igen.

Men den græske befolkning stemte nej til at indføre kongedømme igen, og senere dømte den europæiske menneskerettighedskommission, at parret heller ikke kunne få deres ejendom i Grækenland tilbage. Til gengæld blev de tilkendt en erstatning af den græske stat på 100 millioner kroner.

Tilbage i Grækenland

For otte år siden flyttede parret fra London til Porto Heli, hvad der kan sammenlignes måske med danske Rungsted. Her købte parret en meget stor villa i første række til havet og med en enorm park til.

De får jævnligt besøg af deres fem børn, der bor rundt på kloden – den næstældste søn og hans hustru flyttede dog for et par år siden til Athen – samt i alt ni børnebørn.

Er man på de kanter – Porto Heli liger en times tids kørsel fra Athen – kan man næsten dagligt støde ind i eks-kongeparret, når de sejler ud fra Porto Heli havn på sejltur i Afroessa, en klassisk græsk sejlbåd, som Konstantin forærede Anne-Marie til hendes 60 års fødselsdag.

Se videoen med de tre søster på Gråsten Slot i juni HER

Først publiceret: 30. august 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

og