4000 kostbare vine fundet på dansk prins’ slot

Det spektakulære fund er gjort på Tatoi slottet, hvor dronning Margrethes søster og svoger boede, før de blev afsat. I alt er der fundet over 4000 flasker værdifuld vin og spiritus.

Under renoveringen af den græske kongefamiliens sommerslot i Tatoi nord for Athen, Grækenlands hovedstad, har håndværkerne fået en overraskelse.

For de har fundet et stort lager af værdifuld vin og spiritus.

Det er både græsk og udenlandsk vin og spiritus.

Historiske flasker

Lina Mendoni, græsk kulturminister, siger, at det er »et fund af stor historisk betydning«.

Der er fundet over 4000 flasker, og håndværkerne leder stadig efter flere flasker.

Blandt de rigtig gode flasker er en whisky fra dengang, da dronning Elizabeth II blev kronet den 6. februar 1952.

Der er vin fra slottene Chateau Margaux, Chateau de Vincennes og Chateau Rothschild. Disse flasker dateres tilbage til det 19. århundrede.

Eksdronningens favoritslot

Sommerpaladset og den store skov, der omgiver det, er i øjeblikket ved at blive udviklet og renoveret.

Det skal være museum og en turistattraktion.

Slotsområdet rummer blandt andet en gravplads, hvor en lang række medlemmer af den græske kongefamilie har deres sidste hvilested.  Bl.a. flere af eks-kong Konstantins nære familiemedlemmer. Og her skal eks-kongen formentlig også selv begraves en dag.

Har dansk diplomatpas

Desværre kan eks-kong Konstantin og eks-dronning Anne-Marie, dronning Margrethe, ikke forvente, at de får andel i det spektakulære vin- og whisky-fund.

Eks-kong Konstantin blev udråbt til konge i 1965, da hans far døde. Men i 1967 forlod han Grækenland efter en urolig tid med politiske kriser og militærkup, og Grækenland afskaffede definitivt monarkiet ved en folkeafstemning syv år senere i 1974.

Konstantin og Anne-Marie anlagde flere retssager mod den græske stat om erstatning, og ikke mindst retten til at flytte tilbage til Grækenland igen.

Parret modtog efter mange års uoverensstemmelser og retssager bl.a. i EU, i 2002 en erstatning for de kongelige ejendomme og indbo – her i blandt det omtalte Tatoi – på 100 millioner kroner. Selv mente eks-kong Konstantin, at hans besiddelser var over 3,5 milliarder kroner værd.

Eks-kong Konstantin er foruden eks-konge også prins af Danmark.  Han har et dansk diplomatpas som “Constantine de Grecia”. Hans øvrige familie, som består af fem børn og rigtig mange sviger- og børnebørn, har også danske diplomat pas.

Dansk prins og prinsesse

Eks-kong Konstantin er nemlig ikke bare gennem sit ægteskab med prinsesse Anne-Marie, datter af Danmarks Frederik 9., forbundet med det danske kongehus, men han er selv tipoldebarn af kong Christian IX.

Da hans oldefar, prins Vilhelm af Danmark, 1863 blev kong Georg I af Grækenland, bevarede han – af hensyn til usikkerheden for et nyt græsk kongehus – og hans efterkommere titlerne som prinser og prinsesser af Danmark.

Derfor bærer de græske kongelige stadig disse titler, og dermed retten til et dansk pas.

Så efter det græske kongehus blev afsat i 1974, er det kun eks-kong Konstantin og eks-dronning Anne-Maries danske titler, som anerkendes internationalt, om end parret altid omtales som majestæter og som konge og dronning i den danske kongefamilie.

I 2013 flyttede eks-kong Konstantin, 81 år, og eksdronning Anne-Marie, 74, tilbage til Grækenland. Siden 2015 har de boet i en villa i velhaverkystbyen Porto Cheli i Argolis på Peloponne et par timers kørsel fra Athen.

Først publiceret: 23. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 9:52

Se, hvad vi ellers skriver om: