Guide: Sådan holder du en åben flaske rødvin frisk

Drikker du rødvin med skruelåg, så hæld vinen på patentflaske og sæt den i køleskabet, indtil du skal bruge resten. Se flere smarte tips.

Hvis man skal følge Sundhedsstyrelsen råd om rødvin, så kan der tit blive en halvfuld flaske rødvin tilbage, når middagen er spist.

Men hvordan opbevarer man sådan en halvfuld flaske, så den smager bedst muligt dagen efter eller to dage efter?

Rødvinens store fjende er ilt!

Jo mere vinen er udsat for ilt, jo mere flad bliver smagen. Du kan stadig drikke vinen. Den er ikke sundhedsfarlig, men den kan ende med at smage rigtig skidt. Nogen beskriver smagen som en rigtig dårlig sherry eller som eddike.

Det er ilten, der trigger

Amanda Stewart, der er associerede professor med Virginia Tech’s afdeling for madvidenskab og teknologi, fortæller:

“Det er ilt, der trigger den kemiske reaktion i vinen. Jo nyere vin, jo mindre kemisk reaktion. Jo ældre og bedre kvalitetsvin, jo hurtigere reaktion. Ja, helt ned til en time eller to”.

En åbnet ung flaske rødvin kan holde sig i to til fire dage, mens hvidvin og rosévin kan holde sig op til et par uger.

Her er Amanda Stewarts råd til hvordan du holder den bedste smag i din rødvin.

  1. Sæt proppen i flasken lige så snart du har hældt op glasset. Også selv om du skal skænke op igen senere i måltidet.
  2. Sæt altid korkproppen ned i flasken, som den sad da du tog den op. Ellers bliver vinen udsat for det støv og affald, som du måske ikke kan se med det blotte øje, men som findes på proppens top.
  3. Sæt den halvfulde flaske rødvin inde i dit normale køleskab stående op. Det mindske den vinoverflade, der iltes inde i flasken og vinen opbevares mørkt.
  4. Kulden vil holde vinen frisk længere. Tag flasken ud 30-45 minutter og lad den får stuetemperatur, før du serverer den igen.
  5. Du behøver ikke vente på at vinen få stuetemperatur, før du sætte den frem. Tit er der ekstra varmt  i et køkken eller om sommeren. Derfor bliver vinen alt for varm, hvis du lader den stå i køkkenet i god tid før du serverer den.
  6. Har du en vinflaske med skruelåg, kan du hælde din vin-rest over på en patentflaske og stiller den i køleskabet. Det hindrer iltingen endnu bedre.
  7. Hvis du har lyst til at investere i den måske bedre – og noget dyrere! – løsning til at holde vinen bedst, findes der et system, der hedder Coravin med gaspatroner. Der trækkes korkproppen slet ikke ud af flasken.

Først publiceret: 27. august 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 10:19

Se, hvad vi ellers skriver om: