Kommuner får milliarder – men sparer på ældre

Regeringen har tilført kommunerne ekstra milliarder de seneste år, alligevel sparer hver tredje kommune på ældreområdet. Se hvad de gør i din kommune.

Mindst en milliard kroner sender regeringen hvert år til kommunerne til de stigende udgifter på grund af befolkningsudviklingen.

Alligevel viser nye tal fra fagforeningen FOA, at over en tredjedel af kommunerne har skåret på ældreområdet.

De kommuner der har sparet mest, er Roskilde og Lyngby-Taarbæk Kommune, som har sparet henholdsvis 5.147 og 4.539 kroner om året pr. ældre mellem 2018 og 2021.

Det selv om den nuværende regering har afsat mindst 1 milliard kroner om året til de stigende udgifter på grund af befolkningsudviklingen.

”Det er fuldstændig absurd. Når kommunerne får penge til at dække befolkningsudviklingen, så er det mindste man kan forvente, at de også bruger dem. Pengene er i forvejen smurt meget tyndt ud på området,” siger Torben Klitmøller Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Frigør de ansatte

Opgørelsen af kommunernes udgifter afslører en meget stor forskel i størrelsen på de enkelte kommuners ældreudgifter.

Brøndby Kommune ligger i top med et forbrug pr. ældre over 67 år på 65.423 kroner, mens Syddjurs kommune ligger i bunden med 34.481 kroner om året

Samlet stiger udgiften pr. borger over 67 år i 61 kommuner og falder i 37 kommuner, viser opgørelsen fra FOA.

”Problemerne på ældreområdet handler ikke kun om flere penge, men det handler også om flere penge. “Vi skal frigøre de ansatte til at bruge deres faglighed, og vi skal lytte mere til borgerne og deres pårørende, når vi skruer hjælpen sammen. Og det arbejder man på mange steder. Men alle de gode initiativer nytter altså ikke, hvis kommunerne skærer i midlerne, selv når de får tilført flere penge,” siger siger Torben Klitmøller Hollmann.

På Danmarkskortet øverst kan du se udgiftsudviklingen i hver enkelt kommune næste år. Tryk på kortet og se din kommune.

Først publiceret: 13. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret 28. februar 2022 kl. 14:23