Har du tabt mobilen i wc’et? Se 6 gode råd

Sådan redder du mobilen, når den har været en tur i tønden.

Hver fjerde dansker læser nyheder på smartphonen, mens de sidder på toilettet, har undersøgelser vist.

Men når vi både skal læse nyheder og bruge toiletpapir, kan mobilen godt risikere at ryge sig en tur ned i toiletvandet.

Og hvad gør man så?

Her er de 6 fem gode råd til at redde mobilen

1. Fisk den hurtigt op

Tag mobilen hurtig op af vandet. Hvis mobilen er under vand for længe, vil den kortslutte. Der er væsentlig bedre chancer for at redde mobilen, hvis du taber den i en ren kumme. Både af hygiejnemæssige årsager, men også fordi urin er indeholder salt, og salt leder strømmen, så mobilen vil kortslutte hurtigere.

2. Sluk mobilen

Lad mobilen være slukket. Hvis din mobil stadig er tændt, når du får den op af toilettet, skal du slukke den med det samme. Hvis mobilen er slukket, når du får den op af vandet, skal du lade den være slukket.

3. Lad den tørre

Skil mobilen ad og lad den tørre. Du må ikke vende og dreje eller ryste den for at få vandet ud – det kan have den helt modsatte effekt og vandet vil muligvis fordele sig yderligere i mobilen.

4. Skil den ad

Hvis du kan skille mobilen ad, bør du gøre det, og tørre de enkelte dele – både batteri og simkort. Lad mobilen ligge skilt ad og tørre – uden delene i. Fjern også cover. Der kan sidde vand indenunder.

5. Brug radiatoren eller ris

Brug en radiator eller en pose med ris til at tørre med. Hvis du har mulighed for det, kan du lægge mobilen og de forskellige dele på en radiator med svag varme. Lad den ligge i et døgns tid. Et andet godt råd er, at lægge mobilen i en pose med ris i et døgn. Det er dog et råd, som har delte meninger, fordi risene kan ødelægge mobilen, hvis de kommer ind i mobilen. Men da ris er virkelig godt til at suge fugt, så er det værd at prøve, og med lidt forsigtighed er det et godt råd, der muligvis kan redde din telefon. Hold dig fra råd, som indeholder ovn og hårtørrer – mobilen kan tage stor skade af for meget varme.

6. Vent 24 timer

Tænd mobilen efter et døgn. Hvis alt vandet er væk, og den første kortslutning ikke ødelagde noget, er der gode chancer for, at du kan tænde mobilen igen.

Hvis mobilen tænder, bør du først og fremmest hive vigtig data ud, som du ikke vil miste. Mobilen kan godt have taget skade, selv om den tænder. Det kan være alt fra, at lyden ikke virker eller batteriet bliver dårligt.

Hvis mobilen ikke tænder, kan du prøve at lægge den til tørre i længere tid. Evt. et par uger.

Hvis du stadig ikke kan få liv i mobilen, er den med stor sandsynlighed helt ødelagt.

Tjek eventuelt om din forsikring dækker. Du kan også tage den ned til en af de mange reparationsshops og se om de kan gøre yderligere.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Først publiceret: 7. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 16:40