Kæmpe arbejdsplads får senior-aftale

En af landets største arbejdspladser er Forsvaret med 22.000 ansatte. De får nu en seniorpolitik. Minister: Ældre medarbejdere skal værdsættes.

De ældste medarbejdere får nu bedre muligheder som senior på en af landets største arbejdspladser Forsvaret.

De 22.000 ansatte har fået en aftale om en seniorpolitik, der giver ret til en til planlægning af karrieren i seniorarbejdslivet allerede fra den dag, medarbejderen fylder 55 år.

Aftalen er indgået mellem Forsvarsministeriet og de faglige organisationer.

”Vi ser på medarbejderne som en vigtig ressource, forsvaret har brug for – også når de bliver ældre. Aftalen giver mulighed for tidligt at sætte nye mål for arbejdslivet som senior. Det kan være ønske om omplacering, brancheskift eller uddannelse, der passer til den enkelte,” siger forsvarsminister Trine Bramsen til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Med aftalen ønsker ministeren også at sende et klart signal om, at forsvaret gerne vil have, at medarbejderne bliver længere.

”Medarbejderne skal vide, at vi værdsætter dem og at vi gerne ser, at de bliver – også når de kommer op i årene,” siger ministeren.

Årlig seniorsamtale

Den nye aftale om seniorpolitik i forsvaret betyder blandt andet, at der indføres årlige obligatoriske seniorsamtaler for ansatte over 55 år, som skal afdække medarbejderens ønsker og muligheder.

Medarbejderen vil få tilbud om en seniorudviklingsplan, som skal imødekomme individuelle ønsker.

Samtidig oprettes der en central rådgivningsfunktion for ledere og chefer.

Med aftalen er målet også, at arbejdsulykker og sygefravær skal mindskes gennem et øget fokus på arbejdsmiljøet.

Fagforening: Slider på kroppen

Hærens Korporal- og Konstabel Forening (HKKF) er en af de fagforeninger, der har været med til at indgå aftalen.

”Vi skylder vores seniorer ordentlige vilkår – en lang karriere i Forsvaret slider på kroppen,” siger formanden Tom Block, der understreger, at den ordning skal sikre, at man tager hensyn til deres behov på sigt.

”Seniorerne skal for eksempel have tilbud om nye jobfunktioner eller efteruddannelse, så vi kan fastholde dem og deres uvurderlige viden og erfaringer i Forsvaret. Men de skal også have mulighed for at få støtte til at skabe en karriere uden for Forsvaret, hvis det er det, de ønsker,” siger Tom Block.

HKKF er også medlem hos Faglige Seniorer.

Faglige Seniorer:

Her er direktør Palle Smed glad for, at der er fokus på seniorerne på en af landets største arbejdspladser.

”Det er en helt igennem flot aftale, der er indgået. Alle undersøgelser viser, at de ældre medarbejdere allerede tidligt skal have mulighed for at forberede sig på arbejdslivet som senior. Fleksibilitet, indflydelse, mulighed for omplacering og uddannelse er vigtige parametre, hvis de skal fastholdes på arbejdspladsen. Her er den nye aftale et eksempel, andre virksomheder bør følge,” siger Palle Smed.

Ud over HKKF står også 3F og HK samt en række andre fagforeninger i Forsvaret bag aftalen.

Læs aftalen (pdf) “Forsvarsministeriets fælles seniorpolitik” 

Først publiceret: 29. april 2021
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 10:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

og