Thomas Vinterberg vinder Oscar: Græd i takketalen

Rørt Thomas Vinterberg takker sin afdøde datter, Ida, på scenen, da han modtog en Oscar for bedste udenlandske film.

“Jeg ved ikke om du har trukket i nogen tråde, Ida, men den her til dig”.

Thomas kunne ikke holde tårerne tilbage, da han gik på scenen i Hollywood i nat og modtog en Oscar statuette for Bedste udenlandske Film.

Thomas Vinterberg fortalte i sin takketale, at han havde drømt om at vinde en Oscar, siden han var fem år gammel. Foto: Anders Overgaard.

I sin korte takketale forklarede han om den tragiske baggrund, som filmen blev til på. Nemlig at hans 19 årige datter, Ida, mistede livet kun fire dage inde i optagelserne ved en bilulykke.

Filmet på datterens skole

Efter tre måneders sorg gik Thomas Vinterberg igen i gang med optagelserne til “Druk”, som blandt andet blev filmet på Idas gymnasium, og siden har filmen gået sin sejrsgang over hele verden og vundet utallige prisen. Herhjemme har filmen også været en kæmpesucces, og solgt fantastisk både i biografen og til streaming.

Men den største kom dog i hus i nat. Det er 4. gang, at Danmark vinder prisen for bedste udenlandske film. Første gang var helt tilbage i 1987 med Babettes gæstebud, Bille August vandt med filmen Pelle Erobreren i 1988 og Susanne Bier vandt i samme kategori med Hævnen i 2010. I alt har Danmark været nomineret 10 gange som Bedste udenlandske Film.

Thomas Vinterberg har selv en film blandt de 10 film, der har været før. Det var i 2014 med filmen “Jagten”, som også havde Mads Mikkelsen i hovedrollen, som den pædofili-mistænkte pædagogmedhjælper.

Det var kun Thomas Vinterberg og hustruen Helene Reingaard Neumann, der var til stede ved ceremonien i nat på grund af corona-restriktionerne. Når Danmark tidligere har været nomineret, så er der som regel 30-40 personer afsted bestående af medvirkende fra filmen, folk fra filmselskabet, den danske filmbranche og politikere for at gøre reklame fra den nomineret film.

Dansk filmklipper fik også en Oscar

Endnu har ingen dansk instruktør vundet en Oscar for bedste instruktør, som Thomas Vinterberg helt sensationelt også var nomineret i nat. Den missede han desværre, og instruktør-prisen gik til Chloé Zhao med “Nomadland”.

Til gengæld fik Danmark faktisk endnu en Oscar under den specielle ceremoni; Nemlig filmklipper Mikkel E.G. Nielsen for bedste klipning af filmen “Sound of Metal”. Filmen handler om en trommeslager, der mister hørelsen. Mikkel E.G. Nielsen er i øvrigt søn af Gnags-forsangeren Peter A.G. Nielsen.

 

Først publiceret: 26. april 2021
Artiklen er sidst opdateret 3. december 2021 kl. 9:30

Se, hvad vi ellers skriver om: