Sund og Rask:

Der er god grund til at være kritisk overfor brugen af medicin mod diabetes og kolesterol. Medicinalbranchen har stor indflydelse på lægerne, og det er ikke altid, at medicin er den rigtige løsning.

Forfatteren Dan Turell drømte om at være taxachauffør…Glad og venlig ville han køre rundt med kunderne og give råd og tips…men:

“Måske én gang om måneden 

ville jeg være gloomy og nedstirrende 

og sort og skumlende og (…) og mistænksom..”

Dette indlæg må jnødvendigvis blive en lidt gloomy (dyster) og sort dundertale mod den kritisable og systematiske overmedicinering af ældre og raske mennesker, jeg mener finder sted.

Ikke fordi medicin skal udelukkes som behandling af sygdomme, blodtryk og så videre.

Men fordi brugen af medicin er gået fuldstændig over gevind. Og fordi de anbefalinger og retningslinjer de praktiserende læger modtager, påvirkes af medicinalindustrien.

Medicin giver flere diabetes 2

I behandlingen af diabetes 2 og kolesterol er medicinen mod forhøjet kolesterol medvirkende årsag til at endnu flere får diabetes 2. En trist kendsgerning.

Da jeg indtog medicin mod forhøjet kolesterol og fik medicin til at sænke mit blodsukker var det pludselig nødvendigt at sætte mig markant op i diabetesmedicin.

Var årsagen den kolesterolsænkende medicin?

Det får jeg aldrig svaret på, men adskillige brugere af den medicintype som hedder statiner – mod forhøjet kolesterol – har sagsøgt producenterne i fællesskab og anklagen lyder: medicinen har medført diabetes.

At det er kommet så vidt som til retssager er nemt at dokumentere.

Men det står også højt og tydeligt skrevet i indlægssedlen, at statiner kan øge risikoen for diabetes i 1 ud af 10 tilfælde. Da der er 625.000 danskere på statiner svarer det til, at den stærkt kritiserede medicintype potentielt kan give cirka 60.000 danskere diabetes 2.

Mange oplever bivirkninger

Kolesterolmedicinen er et kapitel for sig.

Da AstraZeneca lancerede deres kolesterolsænkende medicin “Crestor” i USA var markedsføringsbudgettet på 1 milliard dollars – 1.000.000.000 dollar. Det svarer til omkring 6 milliarder danske kroner. De piller skulle for alt i verden udbredes, og de er stadig en kæmpe indtægtskilde for virksomhederne bag, på trods af at det aldrig er blevet dokumenteret, at medicinen virker.

Rigtig mange oplever stærke bivirkninger, og nyere dansk forskning fra Syddansk Universitet SDU har vist, at der ingen livsforlængende eller forebyggende effekt er, selv ved årelang indtagelse.

De uvildige helte

Mine helte er de uvildige læger og forskere som ikke får fyldt deres lommer op af lægemiddelindustrien hver gang de holder et 15 minutters oplæg om medicinens fortræffeligheder.

De uvildige helte er dem som anser patienternes ve og vel vigtigere end en ny dobbeltgarage. De punkterer i disse år kolesterolmedicinens effekt og er nu nået så langt som til høringer i EU-parlamentet. I England arbejder de ihærdigt på at få ændret retningslinjer og anbefalinger.

Jeg er ret sikker på, at hvis de mange – der tager kolesterolmedicin – vidste, at den har så ringe effekt og så uheldig bivirkningsprofil, så ville hovedparten af brugerne smide medicinen i skraldespanden, få et bedre liv, have færre bekymringer og spare samfundet for millioner.

Retsfølelse går i sort

Aldersgruppen taget i betragtning får over halvdelen af alle Faglige Seniorer formodentlig kolesterolsænkende medicin.

Derfor tillader jeg mig at være skumlende og mistænksom, for min retsfølelse går i sort, når de fagpersoner som er sat til at passe på os, gør os mere skade end gavn.

I bogen SÅDAN! dokumenterer jeg hvordan denne fejlinformation udbredes af den ledende danske forsker Børge Nordestgaard og Oxford Universitets forskningsenhed, som helt umoralsk har udviklet sig til en propagandamaskine, hvis indtægter kommer fra…medicinalindustrien!

Fakta om kolesterol

Kolesterol er er ikke en diagnose eller en sygdom. Det er et kombineret fedt/protein-molekyle, som er livsnødvendigt for kroppen. Kolesterol er gennem 40 år blevet udskammet på baggrund af amerikansk forskning, for at leve op til teorien om, at højt kolesterol skulle føre til hjertekarsygdomme.

60 procent af de 50-60-årige kvinder får ordineret medicinen uden hverken at have hjertekarsygdomme eller sukkersyge. Læs mere her.

Hver anden mand over 50 år tager kolesterolmedicin. Læs mere her.

Kolesterol normal grænseværdi +50 år: 3,9-7,8 (sundhed.dk, kolesterol, P.)

Man forventer at antallet af diabetikere vil stige fra cirka 300.000 i dag til 400.000 om 10 år.

Anders Bachs klummer bygger på egne holdninger og erfaringer med livet som diabetiker.

Først publiceret: 26. april 2021
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 16:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

og